Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Belföldi menetrendváltozás, 15 milliós segítség és fokozódó helyzet az USA-ban – koronavírus-jelentés csütörökön

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Mércén mindennap jelentkezünk a legfontosabb hírekkel koronavírus-témában – így a mai sem lehet kivétel. A hivatalos adatok szerint Magyarországon jelenleg 261 igazoltan fertőzött személy van, 28-an gyógyultak meg, 100-an tartózkodnak karanténban és 8005 mintát vettek eddig. A vírusban itthon eddig 10 ember vesztette életét.

Belföld

Az Operatív Törzs tájékoztatója

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztató elején bejelentette: az elmúlt 24 órában szerencsére nem történt újabb haláleset, majd megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját. Emellett újra felhívta a figyelmet arra, hogyha valaki gyanítja, hogy kapcsolatba kerülhetett a vírussal, vagy tüneteket észlel magán, mindenképpen maradjon otthon. Hívja fel háziorvosát és ha indokoltnak látják, otthonában vesznek majd mintát, esetleg a mentőszolgálat kórházba szállítja.

A maszkok viseléséről is szó esett: Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy a rosszul viselt maszk inkább kárt okoz, mintsem véd. Az egyszerű szájmaszk vagy sebészeti maszk ugyanis a környezetet védi meg a cseppfertőzéstől, a viselőt viszont nem védi meg a külvilágtól, ezért maszk viselése mellett is kötelező betartani a higiéniai szabályokat. Amikor a maszkot levesszük, kívülről fogjuk meg, dobjuk bele a kukába majd mossunk kezet; illetve ha utcán viseljük, ne igazgassuk arcunkon, hiszen általában nem zárt maszkokról van szó, ha nem teljesen tiszta a kezünk, megfertőzhetjük magunkat.

Maszkot az egészségügyi dolgozóknak kell viselniük, ám ők tisztában vannak ennek szabályaival, illetve a maszkok típusaival. Természetesen annak is érdemes maszkot viselnie, aki otthon ápol beteget, illetve az is viselhet, akinek ez biztonságérzetet nyújt, ám minden esetben be kell tartani a megfelelő tisztasági szabályokat.

Az MSZP képviselői egy millió forintot ajánlanak fel

Az MSZP-frakció tagjai úgy döntöttek, hogy fizetésükből fejenként 1 millió forintot, összességében pedig 15 millió forintot ajánlanak fel tisztítószerek, fertőtlenítőszerek és védőfelszerelések beszerzésére, jelentette be Tóth Bertalan, a párt elnöke ma Facebookon.  A felajánlásból vásárolt eszközöket a párt megyei elnökeinek koordinálásával juttatják el az egészségügybe, a szociális ágazatba, illetve rászoruló családoknak.

Megváltoznak a menetrendek

Mivel Budapesten rendkívül lecsökkent a BKV kihasználtsága, ezért a mai naptól járatritkításokat vezet be vállalat. Emellett több nagyváros helyi közlekedése is átáll a munkaszüneti vagy nyári menetrendre, de lesz olyan kisebb település is, amelyen éjszakára leáll a közlekedés, vagy akár teljesen; a Volánbusz valamennyi járata tanszünetben érvényes menetrend szerint működik. A részletes lista itt olvasható.

Módosul a Sparok nyitvatartása is

Az üzletek hétfőtől péntekig 06:30 és 19 óra között lesznek nyitva, szombaton és vasárnap áruházanként eltérő működésre kell számítani. Jövő hétfőtől a Spar Online Shop a megnövekedett rendelésszámra tekintettel megnöveli az igénybe vehető idősávok számát, illetve mostantól elérhető lesz a 22 és 23 óra közötti kiszállítás is. A rendelhető áru mennyiségét korlátozzák.

Karácsony Gergely támogatja a kijárási tilalom bevezetését

Budapest főpolgármestere interjúban nyilatkozott a járványhelyzetről a 24.hu-nak, amelyből kiderül: úgy gondolja, egy ponton kötelező lesz bevezetni a tilalmat. Emellett arról is mesél, hogy alig kap információt a kormánytól vagy az Operatív Törzstől, sokszor nem tud többet, mint bárki, aki figyelemmel követi a híreket. A teljes interjú itt olvasható.

Hétfőn mégis elfogadhatják a felhatalmazási törvényt

Miután a törvényalkotási bizottság a kormánypárti képviselők szavazataival megteremtette ennek alkotmányos előfeltételét, jövőhéten elfogadhatják a javaslatot, nyilatkozta Hende Csaba az MTI-nek. Mivel az ellenzék nem járult hozzá az elfogadáshoz, négyötödös támogatás hiányában az előterjesztést sürgősséggel fogadhatja el a parlament hétfőn.

Külföld

Belgium

Brüsszelben szinte kiürült az Európai Parlament ülésterme, miután a képviselők megfogadták azon tanácsot, hogy inkább maradjanak távol az épülettől. A legtöbben elektronikus formában vettek részt az ülésen, melyen a képviselők sürgősségi intézkedésekről szavaztak a járvány megfékezése érdekében.

Egyesült Államok

A járvány új gócpontjának tekintik az Egyesült Államokat, azon belül New Yorkban kifejezetten súlyos a helyzet: az országban nyilvántartott 74 000 fertőzött felét ott regisztrálták. Az állam kormányzója, Andrew Cuomo napok óta rendszeresen felszólítja a szövetségi kormányt, hogy bocsássanak rendelkezésükre több lélegeztetőgépet, véleménye szerint a meglévő hétezer mellé még 30 000-re lenne szükségük, ebből eddig négyezret kaptak. A kormányzó élesen bírálta Donald Trump elnököt, aki szerinte aprópénzre váltaná az emberéleteket azzal, hogy idejekorán, már áprilisban véget vetne a korlátozásoknak. A bevezetett járványügyi intézkedések és a válság hatására a munkanélküliek száma rég látott magasságba emelkedett, egy hét alatt 281 ezerről 3 millió 280 ezerre nőtt a számuk. Ilyen mértékű munkanélküliségre 1982 óta nem volt példa az országban, és a helyzet valószínűleg csak súlyosbodni fog.

Nagy-Britannia

Nagy-Britanniában az elmúlt 24 órában 113-an veszítették életüket a járvány miatt, vagyis meredeken növekszik az áldozatok száma – ahogy fertőzöttekből is egyre többet regisztrálnak, számuk jelenleg 11 658, ami kétezer fővel több, mint a tegnap esti adat. Az országban szigorú korlátozásokat vezettek be, ellentétben azzal, hogy korábban a nyájimmunitás elvére építettek volna.

Franciaország

Franciaországban feljelentették a kormány hat tagját az egészségügyi dolgozók, miután véleményük szerint elégtelenül kezelte a kormány a koronavírussal járó járványhelyzetet. A C-19 kollektíva orvos tagjai szerint a francia kormány illetékesei már januárban tudatában voltak a koronavírus veszélyének és időben felléphettek volna a járvány hatékony megfékezésére, de ők ezt nem tették meg. Az elmúlt napokban további öt, hasonló tartalmú feljelentés érkezett a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó különbírósághoz magánszemélyektől, egyesületektől és szakszervezetektől. A rendőrszakszervezetek pedig azzal fenyegetnek, hogy nem fogják ellenőrizni a kijárási korlátozások betartását, amennyiben nem látják el az állományt megfelelő mennyiségű és minőségű maszkkal. 

Olaszország

Olaszországban orvosok és szakértők azt gyanítják, hogy a COVID-19 már jóval a felfedezése előtt jelen lehetett Lombardiában, miután 2019 utolsó negyedévében a szokásosnál jóval több tüdőgyulladásos megbetegedést regisztráltak a régióban. Eszerint az elmélet szerint a koronavírus már jelen lehetett Európában azelőtt, hogy Kínában bejelentették volna a járványt, csak épp nem fedezték fel. Az országban eddig több, mint 80 000 fertőzöttet regisztráltak, ez a szám az elmúlt 24 órában csaknem négyezer-ötszázzal nőtt, és csaknem hétszázan haltak bele a betegségbe a járvány kezdete óta.

Oroszország

Oroszországban 840-re nőtt a fertőzöttek száma, közülük 546-an Moszkvában tartózkodnak. Az ország leállította a nemzetközi légi forgalmat, csak a külföldön ragadt orosz, és Oroszországban ragadt külföldi állampolgárokat hazaszállító repülőgépek közlekedhetnek, és a fővároson belül korlátozták az idősek szabad mozgását, az nélkülözhetetlen termékeket árusító üzleteken kívül mindent bezártak.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd