Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A DK szerint Gulyás Gergely leleplezte a Fidesz hazugságát a felhatalmazási törvényről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután az ellenzék hétfőn nem járult hozzá ahhoz, hogy az Országgyűlés rendkívüli módon felhatalmazza a kormányt a veszélyhelyzet meghosszabbítására és a rendeleti úton történő irányításra határozott időkorlát nélkül, a Fidesz politikusai és médiája össztüzet zúdított az ellenzékre. Ahogy azt kedden megírtuk, a kormánypárti megszólalók „a magyar nép elleni bűncselekménynek” titulálták az ellenzék döntését, amellyel szerintük „a vírus oldalára állt” az ellenzék.

Az ellenzéknek alapvetően azzal volt kifogása, hogy a parlament nem állít semmilyen időkorlátot a kormány elé a rendeleti kormányzást lehetővé tévő veszélyhelyzet fenntartásával kapcsolatban. Ugyancsak az időkorlátot hiányolták az állampolgári jogokat védő civil szervezetek is.

A kormánypárti többség persze jövő hét első felében normális eljárásban is el tudja fogadni a törvényt – ezt meg is teszik -, ám a fideszes megszólalók azzal riogattak, hogy addig is lejár néhány kormányrendelet hatálya, és emiatt veszélybe kerül a koronavírus elleni védekezés.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a lejáró rendeleteket a kormány simán csak újabb 15 napra kiadhatta volna, de mégsem teszi, mert ez jogilag aggályos lenne és kiüresítené a parlamentet, amelynek elvileg ezeket a rendelethosszabbításokat el kéne végeznie.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban elmondta, hogy az egyetemek és a bölcsődék-óvodák bezárását előíró rendeletek pénteken, illetve hétfőn járnak le, így arra kérik az intézmények fenntartóit, hogy jövő hétfő-keddre saját hatáskörben rendeljenek el szünetet.

A schengeni határokat érintő korlátozó, határellenőrzést bevezető rendelkezéseket a belügyminiszter saját hatáskörben, miniszteri rendeletként meg tudja hosszabbítani, a bírósági ítélkezési szünetek tekintetében pedig még nem született megoldás, de az igazságügyi tárca és az Országos Bírói Hivatal egyeztetéseket folytatnak erről.

A fideszes parlamenti kétharmad várható jövő keddi szavazásáig lejáró rendeleteket tehát sikerült pótolni,

ami a Demokratikus Koalíció szerint azt is jelenti, Gulyás Gergely leleplezte a Fidesz hazugságát.

Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke Facebook-videóban reagált a kormányinfón elhangzottakra. Mint fogalmazott:

„A kormány két napja azt hazudja az országnak, hogy az ellenzék veszélybe sodorta a járvány elleni védekezést és a magyarokat azzal, hogy nem szavazta meg a teljhatalom-törvény sürgős parlamenti tárgyalását. Mi két napja mondjuk, hogy a teljhatalom-törvény elutasításának semmi köze a veszélyhelyzethez, hiszen az ettől függetlenül nem jár le, ehhez nem kell egyetlen ellenzéki képviselő szavazata sem. A „felelőtlen ellenzék miatt bekövetkezett nemzethalál” helyett Gulyás Gergely miniszter az imént bejelentette, hogy a helyzet fenntartását megoldják miniszteri rendeletekkel, valamint a fenntartók bevonásával. Na ugye, ezért kár volt az ellenzékről hazudozni.”

A párt reméli, hogy „legalább ezek után már fontosabb lesz a kormánynak a járvány kezelése és a válság elleni védekezés, mint az ellenzék bemocskolása.”

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd