Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lakossági hitelekre is törlesztési moratóriumot kér a jegybank

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Magyar Nemzeti Bank felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakossági ügyfelek szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot – olvasható a jegybank szerdán kiadott közleményében.

Az MNB azzal indokolja döntését: a koronavírus okozta gazdasági hatások a háztartásokat is negatívan érintik, ideiglenesen befolyásolva lakossági ügyfelek visszafizetési és hitelfelvételi képességét.

A jegybank szerint 2020 végéig biztosan le kellene állnia a lakossági törlesztéseknek.

Hozzáteszik: amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést. A háztartások ideiglenes likviditási zavarának átvészelését segítendő a jegybank elvárja az újonnan kihelyezett személyi hitelek teljes hiteldíjmutatójának (THM) érdemi csökkentését.

„Elvárt továbbá, hogy a bankok a háztartások likviditási helyzetének javítása érdekében vizsgálják felül az általános hitelezési gyakorlatukat, a hitelkeretek keretösszegét és azok kamatköltségét is”

– olvasható a közleményben.

A fentiek mellett az MNB elvárja a bankoktól, hogy az elkövetkező 6 hónapos időszakban az olyan árazási struktúrájú számlacsomagoknál és hiteltermékeknél, amelyeknél az árazás az ügyfél adott banknál vezetett bankszámlájára beérkező utalások összegéhez kötött ne alkalmazzák az utalások elmaradása esetére rögzített díj- és kamat emeléseket. A fennálló lakáshitelek tekintetében az MNB felszólítja a bankokat, hogy ajánlják fel a hitelfelvevőknek a kedvezőbb kamatfelár és legalább 5 évre szóló kamatfixálás mellett elérhető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékekre való átváltás lehetőségét.

Az MNB azt írja, saját hatáskörében is megteszi a szükséges lépéseket. A banki likviditás növelése mellett a jegybank a lakáshitelek finanszírozási költségének csökkentése érdekében vizsgálja a jelzáloglevél-vásárlási program újraindításának lehetőségét is, és átmenetileg enyhíti a jelzáloglevél-finanszírozásra vonatkozó szabályozását.

Az MNB azt is javasolja a Kormány számára, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel a támogatott háztartási hitelek esetében is gondolja át, milyen módon biztosítható azok tényleges érvényesíthetősége. Indokolt a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a babaváró hitelek esetében a gyermekvállalásra rendelkezésre álló határidők kitolása.

Mint ismert, hétfőn – miután Orbán Viktor újabb korlátozások elrendeléséről számolt be a koronavírus terjedésének lelassításáért – a Magyar Nemzeti Bank is azonnali intézkedéseket jelentett be a járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítése érdekében. A jegybank akkor még csak a vállalatokra vonatkozóan kérte a hiteltörlesztések felfüggesztését a magyarországi pénzintézetektől.

(mnb.hu)