Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A vállalati hiteltörlesztések felfüggesztését kezdeményezi a Nemzeti Bank

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor újabb korlátozások elrendeléséről számolt be a koronavírus terjedésének lelassításáért, a Magyar Nemzeti Bank is azonnali intézkedéseket jelentett be, a járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítése érdekében. A miniszterelnök bejelentésére reagáló ellenzéki frakcióvezetők javaslatához hasonlóan, a jegybank a hiteltörlesztések felfüggesztését kérte a magyarországi pénzintézetektől, igaz egyelőre csak a vállalatokra vonatkozóan.

Amennyiben a magyar bankok nem tesznek ilyen lépéseket az MNB felkéri Magyarország kormányát, hogy rendelje el a fizetési moratóriumot a vállalati hitelek törlesztésére.

„Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel rendeljen el az összes vállalati hitel esetén elővigyázatossági törlesztési moratóriumot, segítve ezzel a vállalatok likviditási helyzetét. A lépés segíthet átvészelni az átmeneti fizetési nehézségeket, és támogatja a gyorsabb helyreállást. Amennyiben a hazai bankok nem teszik lehetővé az ügyfeleknek a fizetési moratóriumot, az MNB felkéri Magyarország kormányát, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést. A vállalati ügyfelek esetén a törlesztési moratórium 2020 végéig történő fenntartása indokolt.”

-áll a jegybank oldalán.

Az MNB maga is döntést hozott arról, hogy a Növekedési Hitelprogram keretében folyósított hiteleknél törlesztési moratóriumot hirdet, és a visszafizetés átütemezésére is lehetőséget ad, hogy így segítse a „potenciálisan nehézségekkel szembesülő vállalatokat”, a kis és középvállalkozások az év végéig mentességet kapnak az NHP-s hiteleik törlesztése alól (ez 25 ezer vállalatot érinthet). Emellett az elfogadható fedezeti kör nagyvállalati hitelekkel való kibővítéséről is döntést hoztak, mindezek eredményeként több mint 2500 milliárd forinttal bővül a jegybanki műveletek során felhasználható fedezetek értéke.

A bankoknak így lehetősége nyílik az NHP keretében kötött szerződéseknél a futamidő meghosszabbítására és az MNB is lehetőséget ad a pénzintézeteknek a törlesztések futamidőn belüli szabad átalakítására. A Nemzeti Bank a részletszabályozásokat hamarosan elérhetővé teszi hitelkibocsátó partnerei számára.

(Portfolio)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd