Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Káosz a határon: Románia humanitárius folyosó megnyitását kérte Magyarországtól

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hétfő délelőtt jelentette be Orbán Viktor: Magyarország éjféltől lezárta határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt. Vagyis mától csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére, a korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik.

A döntés azonban rengeteg felmerülő problémára mutat rá: ma délután az M1-en már arról szóltak a hírek, hogy Hegyeshalomnál „külföldiek állták el a forgalmat kedd délben”, az osztrák oldalon rekedtek arra várnak, hogy a magyar hatóság átengedje őket. Erre azonban a tegnapi döntés értelmében nincs lehetőség.

A rendőrség közölte: csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki a közúti határátkelő osztrák oldalán. Arra kérték az Ausztriából érkező magyar állampolgárokat, hogy válasszanak másik, a személyforgalom számára nyitva tartó határátlépési pontot. Ami viszont nem lesz könnyű: az osztrákok ugyanis már korábban lezártak több kisebb határátkelőt (az aktuális adatok ide kattintva érhetőek el).

Az M1 tudósítása szerint legfőképp román, bolgár és szerb rendszámú autók torlódtak fel – érthető módon, hiszen például a repülőforgalom korlátozása miatt a külföldön rekedt vendégmunkások máshogyan nem is igen tudnának eljutni saját hazájukba, ráadásul a főként Németországból és Franciaországból érkezők feltehetően csak a határon értesültek arról, hogy nem kelhetnek át.

Rendőrök a hegyeshalmi közúti határátkelőnél 2020. március 17-én. (fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A helyzetet nehezíti, hogy körülbelül 60-70 ember kiszállt az autójából és dél óta a belépésre jogosult kamionok forgalmát is elállják, ezzel próbálva elérni, hogy átengedjék őket a határon – írja az MTI. Eközben a magyar rendőrök az osztrák határhoz közelebb, az útlevél-kezelőhelytől négyszáz méterre álltak fel, így próbálva visszafordítani a belépésre nem jogosult autókat.

A Magyarországot átszelő, a szomszédos országokba irányuló kamionoknak áruforgalmi folyosókat jelöltek ki – mondta a tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén. Menczer Tamás közölte: ez azt jelenti, hogy miután a kamion belép az országba, csak kijelölt útvonalon haladhat és kijelölt benzinkútnál tankolhat, majd a szintén kijelölt határállomáson hagyhatja el Magyarország területét Szerbia, Ukrajna és Románia felé. Ezeket a kamionokat megjelölik – tette hozzá. Az Olaszországból Magyarországra irányuló áruforgalom esetében a kamionsofőr elviszi a magyar célállomásra az árut, ott a kollégái lerakodnak. A kamionból nem szállhat ki, innen a legrövidebb úton a szállására mehet, és ott tartózkodik a következő fuvar felvételéig.

Mindeközben Bogdan Aurescu román külügyminiszter humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztertől, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, aki a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadt el, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta a határait a külföldiek előtt.

A román külügyminiszter arra hivatkozott, hogy az intézkedés bejelentése és annak életbe lépése közt nem volt elegendő idő arra, hogy megfelelően tájékoztatni tudják az érintetteket.

Szijjártó Péter nemrég közölte: kedden éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon. A külügyminiszter jelezte, hogy a nap folyamán többször is egyeztetett telefonon a bolgár és a román külügyminiszterrel, akik azt kérték, hogy Magyarország tegye lehetővé az Ausztriában rekedt bolgár és román állampolgárok hazatérését. Ezzel kapcsolatban Szijjártó kiemelte:

„számunkra az elsődleges szempont a magyar emberek egészségének megvédése, ezt a célt szolgálják a határvédelmi intézkedéseink is”.

Mindezt figyelembe véve, a ma éjszaka folyamán egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon, hazatérésük érdekében – közölte. Hozzátette: a részletekről a rendőrfőkapitányok megállapodtak.

A külügyminiszter azt is hangsúlyozta: ezzel együtt Magyarország elvárja, hogy mind a román, mind a bolgár hatóságok értesítsék saját állampolgáraikat a magyar határvédelmi intézkedésekről, arról, hogy Magyarország területére csak magyar állampolgár léphet be személyi forgalom keretében. Az osztrák hatóságoktól pedig azt várják el, hogy tartsák fenn a rendet a határ osztrák oldalán és tegyék lehetővé a magyar állampolgárok és a teherforgalom számára a határátkelőhely használatát.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján elhangzott az is: ma 21 és 24 óra között a román és a bolgár, 24 óra után viszont már csak a román állampolgárok utazhatnak át az országon, az áruforgalomnak kijelölt utakon.

Hogy ez az idő a már mostanra felgyűlt forgalmat és a tájékoztatás és az intézkedés közti (ismét csak elég szűkös) időt elnézve elég lesz-e, azt nem tudni.

A helyzet a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren sem egyszerű: a tegnapi döntések értelmében a reptér továbbra is indít és fogad is járatokat, ám az országba útlevél-ellenőrzés után csak magyarok léphetnek be – közölte a Budapest Airport. Elutazni viszont külföldi és magyar állampolgárok is tudnak.

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság minden utas úti okmányát ellenőrzi, családok együtt utazása esetén, ha legalább az egyik fél magyar állampolgár, akkor nem magyar közeli hozzátartozója (gyermek, szülő, nagyszülő, házastárs) is beléphet Magyarországra. Azok a magyarok, akik Dél-Koreából, Iránból, Izraelből, Kínából, vagy Olaszországból érkeznek haza, a belépésnél továbbra is kötelező egészségügyi szűrésen esnek át.

Viszont azok a külföldiek, akik nem léphetnek be Magyarország területére, az erre a célra kijelölt tranzitban várakozhatnak elutazásukig, számukra takarót, élelmet, ásványvizet, és igény esetén arcmaszkot biztosítanak.

MTI/Mérce