Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egyedülálló anya, a szövetkezeti kocsma és a semmiből létrehozott napközi Egy nő napja - 2. rész

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mi történik akkor, amikor a szövetkezeti alapon működő munkahelyeden, többnyire aktivistákból verbuválódott munkatársaid közül te vagy az első nő, aki elmegy szülni? Hogyan lehet a semmiből felépíteni olyan struktúrákat, amik lehetővé teszik a munkavégzést a gyereknevelés mellett? És milyen egyedülálló anyaként működtetni egy közösségi házat és szövetkezeti presszót?

Szalay Ági 2011 óta dolgozik a szövetkezeti alapon (a tulajdonos-munkás, főnök-alkalmazott felosztás helyett közösségi tulajdon és közösségi munka van, „amelyben a dolgozók közösen birtokolják a termelési eszközöket, a vagyont, közösen tartják a hátukat a veszteségek alatt, és közösen részesülnek a haszonból is”) működtetett Gólya Presszóban, és ez idő alatt született egy kislánya.

Videónkban, amely a női gondoskodás arcait bemutató sorozatunk második része, Ági elmeséli, hogyan kellett kidolgoznia a többi gólyással együtt egy működőképes rendszert arra, hogy szülőként továbbra is részt vehessen a munkában, miközben anyaként is aktívan jelen maradt a gyereke életében. Példája olyan szempontból nem mondható általánosnak, hogy távolról sem hagyományos munkahelye számos olyan lehetőséget nyújtott, ami a többségnek nem adatik meg – abban azonban univerzális a története, hogy mennyi nehézség rejlik a gyereknevelés és a munka összehangolásában, különösen egy egyedülálló anya számára.

Magyarországon még mindig aránytalan mértékben a nők vállát nyomja minden gondoskodással kapcsolatos teher: a gyereknevelés és a háztartás, majd az idős szülők ápolása is. Ez a munka sokszorozódik akkor, ha egy nő egyedülálló, vagy ha gyermeke, idős hozzátartozója valamiért állandó otthoni ápolásra szorul.

Ezt a gondoskodást (társadalmi újratermelést) ráadásul sokszor a „rendes”, fizetett munka (termelés) mellett végzik a nők.

A munkának ezt a női arcát mutatja be videósorozatunk, melynek első részében Lakatosné Jutkával, A Város Mindenkié lakhatási jogokért küzdő csoport hajléktalan aktivistájával beszélgettünk.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!