Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miért kellene nekünk többet tenni az asztalra, mint a férfiaknak? Egy nő napja – 1. rész

Magyarországon még mindig aránytalan mértékben a nők vállát nyomja minden gondoskodással kapcsolatos teher: a gyereknevelés és a háztartás, majd az idős szülők ápolása is. Ez a munka sokszorozódik akkor, ha egy nő egyedülálló, vagy ha gyermeke, idős hozzátartozója valamiért állandó otthoni ápolásra szorul.

Ezt a gondoskodást (társadalmi újratermelést) ráadásul sokszor a „rendes”, fizetett munka (termelés) mellett végzik a nők.

A munkának ezt a női arcát mutatja be új videósorozatunk, melynek első részét az idei nőnapra időzítettük. Lakatosné Jutkát, A Város Mindenkié lakhatási jogokért küzdő csoport hajléktalan aktivistáját kísértük el egy munkanapjára, de beszélgettünk vele a bántalmazással és a hajléktalansággal kapcsolatos tapasztalatairól is.

A Mérce új aloldalt indított, amin a nők és gyermekek elleni erőszak halálos eseteit dokumentáljuk. Az aloldalt ezen a linken lehet elérni.

Jutka szerint „nagyon rossz az a rendszer, az a hatalom, ami nem figyel fel a nőre, aki gyermeket szül, aki háztartást vezet, aki dolgozik, ami mos, főz, takarít, vasal, aki összetartja a családot, aki a köténye alatt rejtegeti a család szennyesét! És ez a hatalomnak ma természetes dolog.”

Kívánjuk minden nőnek nőnapra, hogy ez ne legyen többé természetes!

A sorozat második és harmadik részét a következő hetekben tesszük közzé.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!

„Aki ezt kitalálta, az életében nemhogy munkahelyen nem volt, de nem is dolgozott” Szakszervezeti vezetők a munkaidőkeret-rendeletről

Diószegi-Horváth Nóra Trenyisán Máté munkajogásszal, László Zoltánnal (Vasas) és Székely Tamással (VDSZ) beszélte meg, miről is szól a 2 éves munkaidőkeret elrendelését lehetővé tevő miniszterelnöki rendelet, kinek jó, mi lehet a célja, és hogyan lehetséges annak negatív hatásai ellen védekezni.