Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orvosok engedéllyel utazhatnak, iskolák bezárásáról a kormány dönthet – életbe lépett az új kormányrendelet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy azt tegnap Gulyás Gergely jelezte is: sorra látnak napvilágot azok az intézkedések, amelyekkel a kormány az elrendelt veszélyhelyzetben igyekszik megfékezni a járvány terjedését.

Az éjszaka megjelent kormányrendeletben az alábbiak szerepelnek:

  • Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból vonat, busz és repülő sem jöhet be az országba,a személyforgalom is tilos, kivéve magyarok esetében, ők hazajöhetnek.
  • A szlovén és az osztrák határon visszaállított határellenőrzés során a belépők egészségügyi vizsgálaton esnek át, amelynek „eltűrésére kötelesek”. Akinél felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, az a kijelölt karanténba kerül. Aki viszont fertőzésmentesnek tűnik, az otthoni karanténba kerül 14 napra, a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a karantén betartását pedig a rendőrség ellenőrzi majd.

A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásról a polgármester köteles gondoskodni.

  • A magyar állampolgárok lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.
  • Azon külföldieket, akik megszegik a karantén szabályait, kitoloncolják.
  • Megtiltották a felsőoktatási intézmények látogatását a hallgatók számára. Vagyis mától az egyetemek zárva vannak.
  • Az általános és középiskolák azonban nem. Róluk a kormányrendelet így szól: „az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el”.

Vagyis az iskolák bezárásáról az intézmények vezetői nem, csak maga a kormány dönthet.

  • Tilos zárt helyen 100, nem zárt helyen 500 főnél több személy részvételével rendezvényeket tartani – ennek a rendeletnek a betartásáért a rendező, illetve a helyiség üzemeltetője felelős.
  • Felfüggesztik a Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik, tilos külföldre iskolai kirándulást vinni, a már korábban leszervezetteket is le kell mondani.

Az egészségügyi dolgozók, honvédok, honvédelmi alkalmazottak, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, rendőrök, NAV-foglalkozottak és a kormánytisztviselők ”Magyarország területét csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el”.

Vagyis az orvosok mostantól nem hagyhatják el az országot, csak miniszteri engedéllyel, és a rendőrök, katonák is ugyanígy járhatnak el.

  • A minisztériumok esetében külföldi kiküldetésről miniszter illetve miniszterelnök dönthet. Az, hogy kikre vonatkozik még ez a rendelkezés, bővülhet, a rendelet ugyanis úgy fogalmaz: „az engedély a foglalkoztatottak meghatározott csoportjára is kiadható.”
  • A Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során, támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet szakfeladatainak ellátása során.
  • A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a kormányrendelet értelmében felhatalmazást kap az állami tulajdonú, létfontosságú infrastruktúrarészét képező gazdasági társaságoknál „a működőképességet garantáló különleges szabályok megalkotására”, magyarán jogosult arra, hogy  az állami intézményekben rendkívüli intézkedéseket hozzon.

A rendelkezések már hatályba is léptek.

Korábbi cikkeink a koronavírusról itt olvashatóak. A tájékozódáshoz érdemes felkeresni a kormány oldalát, ahol folyamatosan frissülnek az információk.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos