Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhalasztják a NAT elleni diáktüntetést a koronavírus miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Eredetileg március 15-ére szervezett tüntetést az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (korábban Független Diákparlament) az új Nemzeti Alaptanterv ellen, tegnap azonban a szervezők úgy döntöttek, későbbre halasztják azt, miután a koronavírus miatt felállt operatív törzs javaslatára a kormány lefújta az állami rendezvényt.

A kormány közleménye szerint „bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség hazánk legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek. Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja.”

A diáktüntetés szervezői szerint a március 15-i oktatási tüntetésen várhatóan szintén magas lett volna a részvevők száma, ami a koronavírus miatt veszélyt hordoz magában. Mivel jelenleg még nem látható előre a vírus lecsengése, pontos időpontot csak a későbbiekben tudnak kijelölni a tüntetés megtartására.

Mint írják,

„addig is számos oktatással foglalkozó civil-, szakmai-, és szakszervezettel egyeztetve jogi, szimbolikus és nyomásgyakorló lépésekre, valamint online kampányra is készülünk, amelyek kapcsán a konkrétumokat március 15-én fogjuk bejelenteni a különböző hírportálokon, valamint az esemény oldalán.”

Az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom szerint ezek a legnagyobb problémák az új NAT-tal:

  • Az óraszám minimális (35-ről 34-re való) csökkentése mellett jelentősen növeli a lexikális tananyagot, ezzel hamisan állítja, hogy csökkentené a diákok és tanárok terheit: éppen ellenkezőleg, az iskolai órák mostantól még zsúfoltabbak lesznek.
  • Bár szavak szintjén modernnek próbál látszani, olyan mértékben előíró és diák- helyett tananyagközpontú, hogy azzal ellehetetleníti a modern pedagógiai módszerek alkalmazását, a tanárok szakmai szabadságát, a diákok érdeklődéséhez való alkalmazkodást.
  •  Az olvasás megszerettetése helyett 117 szerzőt és 269 művet ír elő kötelezően a középiskolai irodalom órákon való feldolgozásra, miközben történelemből sokféle nézőpont bemutatása helyett egyetlen ideológiát szeretne a diákok felé közvetíteni, kritikus gondolkodás helyett engedelmes állampolgárokat nevelni.

A tüntetés célja, hogy ne vezessék be a meghirdetett NAT-ot idén szeptemberben, helyette pedig széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés induljon az alaptantervről egy 21. századi, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszerért

A kormány bejelentését követően Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán közölte: a városházi ünnepi rendezvényt sem tartják meg. Mint írta,

„nincs fontosabb a budapestiek biztonságánál, egészségénél. Bízom benne, hogy mihamarabb sikerül legyűrni a járványveszélyt, és akkor pótolni tudjuk az elmaradt találkozást.”