Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Koronavírus: elmarad a március 15-i ünnepség, az ellenzék a nemzeti konzultáció büdzséjének átcsoportosítását kéri

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 17:52:

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is bejelentette, hogy a Városházi ünnepséget lefújják:

A Hol a szabadság, ott van a haza! közös ellenzéki megemlékezést is lemondták a pártok.

Frissítés 16:42: a kormány megerősítette, hogy lemondják a március 15-i ünnepséget:

„Bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség hazánk legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek. Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja.”

Korábban írtuk:

A március 15-i ünnepségek elhalasztását javasolja az operatív törzs, amelyet a koronavírus elleni védekezés érdekében állított fel a magyar állam; ugyanis ma diagnosztizálták az ötödik magyarországi fertőzöttet is, egy idős férfit. Közben pedig az ellenzéki pártok is reagáltak az intézkedésekre.

Az ünnepségek ügyében a döntést végérvényesen a kormány fogja meghozni, de törzs emellett arra is tett javaslatot, hogy felfüggesszék a Budapest – Milánó és a Debrecen – Milánó járatokat.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ma azt mondta: aki nem tartja be a járványügyi intézkedéseket, bűncselekményt követ el, fertőzés esetén súlyos testi sértést, ha pedig a fertőzött meghal, akkor halált okozó súlyos testi sértést.

A Demokratikus Koalíció a mai napon pedig bejelentette, hogy leállítják az országjáró körútjukat, illetve felfüggesztik az utcai aláírásgyűjtést, amelyet azért folytatnak, hogy teljes ellenzéki összefogás megvalósuljon a 2022-es országgyűlési választásokig. „Jobb nem játszani a tűzzel” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc. A DK emellett arra kéri a kormányt, hogy halassza el a nemzeti konzultációt és kezdje meg a védekezést a betegség ellen, valamint zárják ki Kásler Miklóst az operatív törzsből.

A Momentum ma sajtótájékoztató keretei belül mutatta be online petícióját, melynek célja, hogy a kormány „azonnal vonja el a propagandabüdzsét és a magyar emberek életét, egészségét” óvják helyette. Az aláírásgyűjtó akcióról Fekete-Győr András, a párt elnöke és Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka beszélt, az ott készült videó itt visszanézhető:

A Momentum azt követeli, hogy a börtönkártérítésről szóló nemzeti konzultáció létrehozására elkülönített 150 milliárd forintot a kormány fordítsa inkább a koronavírus elleni védekezésre, tájékoztatásra.

„Mit mondanak majd annak az embernek, aki a zsúfolt kórházban órákat vár? Azt, hogy nézze addig a köztévén a rasszista reklámokat? Rogán Antal azonnal mondjon le erről a 150 milliárdról és azt a kormány fordítsa járványügyi célokra, fordítsa a koronavírus elleni védekezésre és tájékoztatásra. Agymosás helyett kézmosást támogassunk!”

Az online petíció itt érhető el.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke még szerdán, az ATV A nap híre című műsorában reagált reagált a kormány intézkedéseire: a politikus akkor azt mondta, mostantól minden felelősség a kormányon van, megfelelő tájékoztatásra, egészségügyi protokollok felállítására és az egészségügyi alkalmazottak felkészítésére, a megfelelő eszközökkel való ellátásra kell fordítani a pénzt nemzeti konzultáció helyett.

Címlapkép: MTI/Varga György