Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Koronavírus a világ körül: Iránban közeleg az újév, a németek emelik az orvosok bérét, Trump a szakértőinél is okosabb

Ez a cikk több mint 4 éves.

Magyarországon lemondták a nagyobb március 15-ei eseményeket, miután szombaton diagnosztizálták az ötödik fertőzöttet is. A koronavírus folyamatosan terjed tovább a világ minden táján, mára az Antarktisz lett az egyetlen földrész, ahol nincsen egyetlen fertőzött sem. Egyelőre különböző országokat, különböző mértékben sújt, de egyre biztosabb, hogy előbb-utóbb mindenhova eljut majd. Egészen eltérő reakciókat, lépéseket és kommunikációt vált ki a világ országainak döntéshozóiból a járvány.

Olaszország

Olaszországot érint Kína és Irán után a legsúlyosabban a járvány, jelenleg 5800-nál is több a megbetegedések száma, köztük van a legnagyobb kormánypárt főtitkára, Nicola Zingaretti is, aki ma Facebookon jelentette be, hogy „tünetei enyhék, nem kell kórházba vonulnia”. A kormány Rómában újabb óvintézkedésekről határozott, 20 000 fővel növelik az egészségügyi dolgozók számát és gyorsított közbeszerzésekkel biztosítják a kórházak működéséhez szükséges felszereléseket.

Összesen 11 város van két hete vesztegzár alatt, ebből 10 az Észak-Olasz Lombardia tartományban, egy pedig Venetoban. A bíróságok épületeit május végéig lezárták, csupán sürgős ügyeket tárgyalnak meg. Az olasz hatóságok emellett már múlt héten bezáratták az összes iskolát. Zingaretti megbetegedése jól mutatja, hogy a vírus már elhagyta az ország északi részét és megjelent a Vatikánban is, ahol már szintén regisztráltak egy megbetegedést.

Olaszország a világ leginkább elöregedő társadalma, a lakosság 23 százaléka 65 év feletti, a vírus, aminek az idősebbek és a legyengült immunrendszerűek különösen ki vannak téve, ezért is terjedhet itt ilyen gyorsan.

Irán

Az iráni vezetés sokáig elhallgatta a vírussal fertőzöttek pontos számát, a betegség komolyságát az országban – részben a február 11-ei választásokon való alacsony részvételtől való félelemben. Az országot most, az eddigieknél jobban sújtják az ellene bevezetett szankciók, amik miatt egészségügyi eszközökből hiány lépett fel az országban.

A perzsa újév, a Noruz közeledtével az ország belső turizmusa megélénkülhet, ahogy minden évben ilyenkor szokott, ezzel tovább fokozva a kialakult válságos helyzetet. Az iráni katonai vezetés ezért akár fegyveres közbelépést is kilátásba helyezett, felszólítva a lakosságot, hogy „ez most nem az utazás, hanem az otthon maradás ideje”.

Az iráni rezsimmel szembeni nemzetközi bizalmatlanság nem teljesen megalapozatlan, szakértők szerint a fertőzés terjedésének gyorsasága és a megbetegedettek száma jóval nagyobb lehet a hivatalosan közzé tett adatoknál. Az információk kétségességére az is utal, hogy két nappal ezelőtt az iráni forradalmi gárda vezetője Hossein Salami tábornok még amerikai összeesküvésről beszélt a vírus kapcsán, végül hivatalosan csak tegnap ismerték el az ország vírus-érintettségének súlyosságát.

Németország

Németországban 6,5 százalékos béremelést kap 23 egyetemi kórház 20 000 orvosa, a háromlépcsős emelés utolsó szakasza 2021 októberében lépne életbe. „Emelett az orvosok ezentúl nagyobb tervezési biztonságot kapnak a munkaóráikat illetően”. jelentette be a bértárgyalások ma lezárult negyedik körét követően az egyeztetéseken részt vevő Marburg orvosi szövetség alelnöke Andreas Botzlar Hannoverben.

Az Alsó-Szászországi pénzügy miniszter, Reinhold Hilbers a hozzátette: „Mindkét oldal tisztában van az egészségügyet jelenleg érő nehézségekkel, és a felelőségükkel az azokkal való küzdelemben. A koronavírus miatt a rendszernek megbízhatóan kell működnie.” A politikus szerint az intézkedéssel nem csak az orvosokra nehezedő nyomást sikerült enyhíteni, de a szakma vonzerejét is sikerült növelni.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban a mai napig közel 350 koronavírussal fertőzöttet regisztráltak és eddig 17-en vesztették életüket a betegség szövődményeiben. Washington állam után már Marylandben és Kaliforniában is kihirdették a rendkívüli állapotot, de már New York és Texas államban is találtak megbetegedéseket. Több tízezer egyetemi diák nem vesz részt az órákon a vírustól való félelemben ezekben az államokban.

Kalifornia partjainál vesztegel továbbá egy, legénységgel együtt 3500 fős oceánjáró hajó, a Grand Princess, amin a 46 megvizsgált utasból eddig 21-nek pozitív lett a vírust kimutató tesztje. Az amerikai vezetés terve, a hajó egy nemkereskedelmi kikötőbe való terelése, ahol a teljes utazóközönséget és legényéget letesztelnék a vírusra.

Azonban Donald Trump egy az amerikai Járványügyi Központban adott beszédében, szakértőivel és alelnökével Mike Pence-szel is szembe menve már úgy fogalmazott, nem szeretné a hajó utasait amerikai földön látni: „Szeretem ott a számokat, ahol vannak. Nem szeretném, ha megduplázódnának a számok egy hajó miatt, ami nem is a mi hibánk.” -mondta. Szavaiból egyértelműen kiderül, az elnöknek fontosabbak a statisztikák, amiknek a közelgő választások fényében is erős politikai erejük lehet, mint az emberi életek.

Trump emellett azt is hangoztatta a beszédére összegyűlt tömegnek, hogy „bárki, aki szeretne vizsgálatot csináltatni, az tud is”. Ezzel szemben, saját vezetése által is nyomatékosított tény, hogy hiány van a szűrésekhez szükséges eszközökből, erőforrásokból.  Ezenkívül sikerült egy jó „elmúltnyolcévezéssel” azt mondania, hogy az Obama adminisztráció egy döntésének köszönhetően mentek eddig lassan a vizsgálatok, de köszönhetően annak, hogy néhány napja ezt feloldották, már „gyorsan és pontosan tudják elvégezni azokat” – a probléma csak az, hogy egyetlen szakértő sem tud ilyen típusú korlátozó lépésről, fogalmuk sincs mire gondolhatott az elnök.

Az elnök kritikusai szerint különösen káros az ilyen félrevezető információk terjesztése olyankor, amikor a tisztán látás, a megfelelő tájékoztatás és a szakértők véleményének egyenes közlése mindennél fontosabb lenne.