Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A munkával és gyerekneveléssel töltött évtizedek után is 18 százalékkal alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak a magyar nők

Ez a cikk több mint 4 éves.

Legszívesebben pihenéssel, családi körben töltené nyugdíjas éveit a magyar nők nagy százaléka, derül ki az OTP Nyugdíjpénztár kutatása alapján, amelyet a Napi.hu is közzétett. A kitöltők majdnem fele a nyugalmat választaná a munkával és gyerekneveléssel töltött évtizedek után, ám a rövidebb szolgálati idő és az alacsonyabb átlagjövedelem miatt a terveikkel ellentétben szűkös nyugdíjasévek várhatnak rájuk.

Magyarországon a nők jelenleg kedvezményesen 40 év szolgálati idő után mehetnek öregségi nyugdíjba, amennyiben ebből az időszakból legalább 32 évet keresőtevékenységgel töltöttek. Mivel az öregségi nyugdíj megállapításakor ezt a (rövidebb) időszakot veszik figyelembe, valamint a sokszor férfiakénál alacsonyabb átlagjövedelmet, elmondható, hogy

„sok nőnek így ahelyett, hogy kiélvezné a kedvezménnyel járó nyugdíjas éveket, még lehet, hogy a 60-as éveiben is dolgoznia kell ahhoz, hogy megfelelő anyagi körülményeket teremtsen”. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők és férfiak átlagkeresete között 2019-ben még mindig 65 ezer forintnyi eltérés volt, az öregségi nyugdíj tekintetében pedig 18 ezer forintnyi különbségről beszélünk.

A gyereknevelés, karrierépítés és a háztartás vezetése sokszor egyszerre képezik a XXI. századi nő mindennapjainak részét, így a nyugdíjaskor végre a jól megérdemelt pihenés időszakát kellene, hogy jelentse a nők számára is. Habár a női nyugdíjkedvezménnyel sokan előbb kezdhetik meg a nyugdíjas éveket, sajnos ez mégsem feltétlenül jelenti azt, hogy korábban maguk mögött hagyhatják a munkás mindennapokat

-nyilatkozta Horpácsi Krisztina, az OTP munkatársa a Napi.hu-nak.

Nemrég a Mércén az Eurostat statisztikái alapján arról számoltunk be: az Európai Unió összes tagállamában kevesebb nyugdíjt kapnak a nők, mint a férfiak és bár egyes államokhoz képes Magyarországon nem olyan rossz a helyzet, bőven van mint javítani. Az Amnesty International a napokban indította el Egy Lépéssel Közelebb nevű kampányát, amelynek célja, hogy a nemek szerinti béradatok átláthatóvá váljanak, hiszen ahogyan ők is írják: „ha ebben a tempóban haladunk tovább, akkor Magyarországon 2102 körül számíthatunk a bérszakadék megszűnésére”.