Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Unió összes tagállamában kevesebb nyugdíjat kapnak a nők, mint a férfiak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Európai Unióban élő, 65 év feletti, nyugdíjas nők 2018-ban átlagosan harminc százalékkal alacsonyabb nyugdíjat kaptak férfitársaiknál, írja a Transindex az Eurostat friss adatai alapján. Hozzáteszik: a különbözet folyamatosan csökken, 2010-ben még négy százalékkal nagyobb volt a különbség.

Bár a nőknek az Európai Unio minden egyes országában alacsonyabb a nyugdíja, mint a férfiaknak, a legnagyobb különbséget Luxemburgban találjuk, ahol 2018-ban átlagosan 43 százalékkal kevesebb pénzt kapott a női nyugdíjas lakosság.

Nagy a különbözet még Máltán (42%), Hollandiában (40%), Ausztriában (39%), Cipruson (38%) és Németroszágban (37%). A legkisebb különbséget Észtországban tapasztalhatjuk, itt mindössze 1% az eltérés, de Dániában (7%), Szlovákiában (8%), Csehországban (13%), sőt, Magyarországon (16%) sem olyan rossz a helyzet. A leggyorsabban Romániában haladnak a felzárkóztatás felé, 2015-ben például még 55,1 százaléknyi különbség volt a nemek nyugdíjaiban, 2018-ra már csak 27,3%.

A statisztika arra is kitér, hogy a 65 év felettiek mennyire vannak kitéve az elszegényedés veszélyének:

Az adatok alapján az Európai Unióban átlagosan minden hét emberből egy időskorú van kitéve az elszegényedés veszélyének, a tagállamok között 10 és 30 százalék közé tehető a fenyegetettek aránya. Négy országban viszont ennél magasabb: Észtországban az idősek több, mint fele (54%), Lettországban 50%-uk, Litvániában 41%-uk és Bulgáriában 30%-uk van kitéve az öregkori elszegényedésnek.

A G7 egyébként pontosan ma hozott ki arról egy elemzést, hogy nemzetközi viszonylatban Magyarországon kifejezetten kevés nyugdíjas év jut a férfiaknak, de a nőknél is látványosan csökkent az évek száma. Egy átlagos magyar nő jelenleg  23, egy férfi pedig 16 nyugdíjas évre számíthat.