Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szuperkeddi vereség után taktikát vált a Sanders-kampány – de vajon ez elég lesz?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Új kampányreklámot tett közzé szerdán Bernie Sanders stábja: a felvételen Barack Obama hangja hallható, amint Sanders érdemeit méltatja. A korábbi felvételekből összevágott videó egyértelmű jele annak, hogy a vermonti szenátor csapata levont néhány következtetést az elég súlyos keddi vereségből, és megpróbálja megszólítani a Demokrata Párt mérsékeltebb bázisát egy kis Obama-nosztalgiával.

A szuperkedd óriási győzelmet hozott Sanders riválisának: a 14 aznap előválasztó államból 10-ben Joe Biden végzett az élen, és így átvette a vezetést az elnökjelölt-állító delegáltak számában.

Jelenleg Biden 566 delegálttal, Bernie pedig 501-gyel rendelkezik, de a kaliforniai eredmények teljes feldolgozása után ez a különbség valamivel csökkenni fog. A párt elnökjelöltségének egyértelmű megszerzéséhez nagyjából 2000 delegáltat kell összegyűjteni, szóval Sanders stábja úgy számol, nincs még minden veszve, ám azzal is tisztában vannak,

ha a következő előválasztási napon, március 10-én nem fordítanak a verseny dinamikáján, akkor vége.

Joe áttörése

A látványos február 29-i dél-karolinai győzelme után a demokrata pártelit nagy része összezárt Biden mögött, és Barack Obama háttérmunkájának köszönhetően két vetélytárs, Pete Buttigieg és Amy Klobuchar is beállt mögé, így nem volt kérdés, hogy szuperkedden jó eredményre számíthatunk tőle.

Az áttörés mértéke azonban még támogatói egy részét is meglepetésként érte.

Biden olyan államokban is nyerni tudott, ahol Sanders tűnt esélyesebbnek (Maine), vagy amelyben már négy éve is nyert (Oklahoma). Az egykori alelnök magabiztos fölénnyel végzett Massachusettsben, Virginiában és Minnesotában,

három olyan államban, ahol gyakorlatilag nem is kampányolt: Minnesotában egy kampányirodája volt csak, Massachusettsbe pedig be sem tette a lábát.

A statisztikai adatok szerint az átütő győzelmet azoknak a választóknak köszönheti, akik az utolsó néhány napban döntötték el, kire is voksoltak.

Jól látszik tehát, hogy a demokrata bázis egy figyelemreméltó része (elő/kertvárosi fehérek, déli államokban lakó feketék, idősebb szavazók) arra várt, hogy végre letisztuljon a mérsékelt politikusok mezőnye, Biden végre életjelet adjon, és összezárjon mögötte a párt. Ez a szuperkedd előtti két napban villámgyorsan le is zajlott, egészen nagy lendületet adva a Biden-kampánynak.

A Biden körüli fejlemények iránti választói lelkesedés meglepetésként érte a Sanders-stábot, amely győzelemre készült több olyan államban is (Texas, Minnesota, Massachusetts), ahol végül Biden nyert. Chuck Rocha, a stáb egyik rangidős tanácsadója – és nem mellesleg a kampány igen sikeres latinó programjának tervezője – szerda reggel úgy fogalmazott,

nem voltak felkészülve, hogy a szuperkedd előtti napon egyszerűsödik kétszereplőssé a korábban sokkal fragmentáltabb mezőny, az általuk megszólított és mozgósított csoportok pedig épp a többszereplős mezőnyben való első helyezésre lettek volna elegendők.

Rocha szerint nagy hangsúlyt fektettek a korai szavazók megcélzására, a fiatalok és a latinók mozgósítására. A számokból jól látszik, hogy azokban az államokban, ahol nagyobb arányú volt a korai szavazás, ott tényleg jól teljesített Sanders, és kiválóan szerepelt Texasban is, ám az utolsó pillanatban döntő, idősebb, mérsékeltebb szavazók számbelileg föléjük kerekedtek.

Háború és béke

Rocha arról is beszélt, most újra kell gondolniuk a stratégiájukat, hogy az idősebb, mérsékelt, elővárosi szavazókat is maguk mellé tudják állítani. A tanácsadó rámutatott, a kampányban mindezidáig pénzhiánnyal küzdő Biden nem igazán épített ki hatékony infrastruktúrát a legtöbb államban,

a sandersista kampánygépezet ezzel szemben kiterjedt, jól képzett aktivistahálózatra és sok pénzre támaszkodhat.

Bloomberg és Buttigieg visszalépésével Biden pénzügyi gondjai megoldódtak, de az infrastruktúra felépítése, felpörgetése időbe telik.

A másik dolog, amiben a Sanders-tábor reménykedik – és amire sokan már nagyon vártak -, hogy kétszemélyesre egyszerűsödött a mezőny, így Bernie-nek sokkal könnyebb lesz kontrasztba állítania önmagát Bidennel, akivel a kampány eddigi részében kesztyűs kézzel bánt.

Egy szerda délutáni stábmeeting során Faiz Shakir, Sanders kampánymenedzsere arról beszélt, éles különbséget fognak húzni a demokratikus szocialista szenátor és az egykori alelnök között az egészség- és társadalombiztosítás, az iraki háború és a szabadkereskedelmi egyezmények kapcsán. Ugyanis mindhárom témában Sandersé a többségi álláspont.

A március 10-én és 17-én szavazó 10 állam jó részében már fut is egy reklám, amely Biden múltbeli nyilatkozatait tartalmazza a társadalombiztosítási források megvágását illetően.

Sanders szuperkedd utáni beszédeiben hangsúlyozta: a megszokott, régi politizálással nem lehet legyőzni Trumpot, és kritizálta Bident az iraki háború, illetve az amerikai munkahelyeket tönkre tevő szabadkereskedelmi egyezmények támogatása miatt.

A balszárny annak is örül, hogy a jövőbeli tévévitákon végre kijöhet a két jelölt retorikai képességei és politikai mondanivalója közötti különbség – ami a szóbeli bakikra ingen hajlamos, nem ritkán artikulációs problémákkal küzdő Biden esetében valódi veszélyt jelenthet.

Vagyis most kezdődik a háború, a brutális, mindent felőrlő lövészárokharc

– legalábbis szerdán így értékelte a helyzetet Cenk Uygur, a sandersista média egyik zászlóshajójának, a Young Turks-nek az alapítója.

Vannak hangok, akik szerint azonban elérkezett az ideje, hogy a konfliktusok helyet Bernie szövetségeket is elkezdjen kötni. Ezra Klein liberális újságíró, a Vox alapítója a napokban arra figyelmeztetett, a tény, hogy Sanders mozgalma politikai ellenfélként beszél a párt jobbszárnyáról, és úgy is kezeli azt, mérsékelt szavazókat idegenít el önmagától. Végső soron pedig lehetetlenné teszi, hogy egyesítse a pártot maga mögött.

Bár a párt nagyvállalati szárnyának politikai ellenfélként való kezelése nehezen elkerülhető, hiszen az teljesen felszámolandó veszélyként tekint Bernie-re és mozgalmára, azt a Bernie-t támogató kommentátorok egy része is elismeri, hogy szövetségek kötése nélkül nem fog menni.

Ahogy a fenti Young Turks adásban Ben Mankiewicz is rámutatott: Bernie ugyanazt mondja negyven éve, és ennek a hitelességnek köszönheti, hogy mára erős politikai mozgalom épült fel köré. De ha nyerni akar, el kell kezdenie „államférfiúi erényeket” felmutatnia, ha meg akarja nyugtatni a miatta parázó demokratákat.

A szövetségkötések szempontjából pedig megkerülhetetlen kérdés Elizabeth Warren személye. A balszárny két politikusa között január óta jelentősen megromlott a viszony, sok Sanders-támogató egyenesen árulónak tartotta Warrent, amiért azután is versenyben maradt, hogy a jobbszárny már egyesült Biden mögött.

Warren végül ma, csütörtökön jelentette be, hogy kiszáll a versenyből, az azonban nem világos, hogy tervez-e nyilvánosan beállni a két talpon maradt jelölt valamelyike mellé.

Bár a szóbeszéd szerint elkezdődött valami tapogatózás Sanders és Warren kampánystábjai között, nem világos, mekkora esély van az árkok betemetésére.

Márpedig Warren sokkal elfogadhatóbb a párt intézményesebb bázisa számára, ráadásul népszerű az elővárosi-kertvárosi fehérek körében, vagyis abban a csoportban, amely Biden szuperkeddi áttörésének egyik fontos tényezője volt.

Michiganben bevégeztethetik

Bár a szuperkeddet tartják az előválasztás legfontosabb napjának, hiszen ekkor osztják ki a delegáltak harmadát, és a médianarratíva is jelentősen alkalmazkodik az itteni eredményekhez, a következő két hét 10 előválasztása sok tekintetben legalább ennyire fontos.

Március 10-én és 17-én összesen 942 delegáltról döntenek, ráadásul olyan államokban, amelyek sokkal fontosabbak a demokraták számára, mint a szuperkedd több republikánus többségű, déli állama, melyet esélytelen elhódítani Trumptól.

Jövő kedden Idaho, Michigan, Mississippi, Missouri, Észak-Dakota és Washington állam demokrata szavazói előválasztanak, egy hétre rá pedig Arizonán, Illinois-on, Floridán és Ohión a sor. Sandersnek muszáj lesz jól teljesítenie ezekben a fordulókban, ellenkező esetben győzelmi esélye március végére teljesen elpárolog.

Ebből a szempontból a delegáltakban is gazdag Michigan előválasztása döntő jelentőségű.

Négy éve Sanders meglepetésszerű győzelmet aratott itt Hillary Clinton fölött, és ezzel rámutatott utóbbi sebezhetőségére a demokraták számára hagyományosan fontos, ipari Közép-Nyugaton, az ún. rozsdaövezetben. (Trump később ezen államok nagy részét el is nyerte Clintontól.)

A szintén közép-nyugati Minnesota mostani elvesztése után Sandersnek muszáj itt győznie, ellenkező esetben fenntarthatatlan lesz az az állítás, hogy vissza tudná hódítani ezeket az államokat a hivatalban lévő elnöktől.

„Biden Michiganben végezhet Bernie-vel”

nyilatkozta a négy éve Sandersnek dolgozó, az idei szezonban Buttigieg kampánystábjában helyet foglaló Michael Ceraso a Politicónak.

Bár technikai értelemben Michigan nélkül is össze lehetne gyűjteni elegendő küldöttet, politikai értelemben egy esetleges vereség Michiganben valóban a véget jelentené Bernie kampányának.

A jelenlegi közvélemény-kutatások pedig egyáltalán nem reménykeltőek.

A 2020-as demokrata előválasztás első hónapja azonban bizonyította: talán még soha nem látott gyorsasággal változik a politikai széljárás, napok alatt 180 fokos fordulatot vehet egy-egy kampány dinamikája. Ebben a helyzetben pedig nincs az a felmérés, amely alapján akár pár napos előrejelzéseket lehetne tenni.

Kiemelt kép: Flickr / Lorie Shaull