Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fegyveres civilek is összecsaptak a menekültekkel a görög-török határnál

Ez a cikk több mint 4 éves.

Traktorokkal járőrözve „segítenek be” a görög határőröknek helyi gazdák a török-görög határnál fekvő Évrosz folyónál, ahol a hét elején ismét kritikusra fordult a helyzet a több ezer feltartóztatott menedékkérő és a hatóságok között. Ez az a határszakasz, ahol hétfőn a görög hadsereg éles lőszerrel tartott hadgyakorlatot,  és amelynek közelében 15-20 ezer menekült vesztegel.


A CNN Greece arról is beszámol, hogy bár civilekről van szó, az önkéntes földművesek a hadsereg tagjaiként viselkednek, sőt többüknek lőfegyverük is van. A hírcsatorna úgy tudja, ha menekülteket találnak a görög-török zöldhatáron, nem ritkán bántalmazzák is őket.



Mint ismert, miután a török kormányzat, felrúgva az unióval kötött egyezményét, nem tartóztatja fel tovább a közel-keleti menekülteket, sőt autóbuszokkal szállítja őket a görög határhoz, az elmúlt napokban óriási tömeg gyűlt fel a két ország közötti szárazföldi határszakaszon.

A múlt hétvégéhez és e hét elejéhez képest, amikor is összecsapások alakultak ki a fegyveres határőrök és a menedékkérők között, a kedd valamivel nyugodtabban telt az érintett határszakaszon, ám így is 1500 ember próbált meg újra illegálisan átjutni  Görögországba. 32 afganisztáni és pakisztáni menekültnek sikerült is áttörnie, ám őket azonnal letartóztatták.

A CNN Greece úgy tudja: miután nyílvánvalóvá vált a török oldalon lévők számára, hogy az északabbra fekvő Kasztaniesznél a görög határt a fokozódó nyomás és az incidensek ellenére sem nyitják meg, a török hatóságok dél felé, az Évrosz deltája  irányába buszokat is bevetve kezdték el terelni a menekülteket de sokan vannak olyanok menekültek is, akik csónakon terveznek átkelni a folyón. A helyi források szerint a következő egy héten belül tömeges átkelés várható az Évrosz folyón a török hadsereg asszisztenciájával, akik csónakokat is biztosítanak ehhez.

Ezen a héten keddig már összesen 26 ezer ember határátkelését akadályozták meg a görög hatóságok az Évrosz mentén. Szombat óta 218 illegális határátlépőt tartóztattak le, rájuk 3-4 éves börtönbüntetés és akár 10 ezer eurós pénzbüntetés is várhat.

Nemcsak a szárazföldi, hanem a tengeri szakaszokon is hasonló állapotok uralkodnak: mint arról tegnapi mi is beszámoltunk, a görög partiőrség a nyílt vízen támadott meg és próbált felborítani egy menekülteket szállító csónakot.

A görög-török határon éleződő helyzet annak köszönhetően alakult ki, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök múlt héten bejelentette, Törökország nem fogja feltartóztatni az Európa felé igyekvő menekülteket. A bejelentést azok után tette az elnök, hogy a szír hadsereg támadása során 33 török katona veszítette az életét múlt csütörtökön.

(CNN Greece)