Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A görög partiőrség nyílt vízen támadott meg és próbált felborítani egy menekülteket szállító csónakot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hétfőn nyilvánosságra került egy videó, amelyen az látható, hogy a görög partiőrség hajói megtámadnak egy gumicsónakot, amiben menekültek ülnek. A felvételt a török hatóságok juttatták el a Sky News-nak, állításuk szerint a török Bodrum közelében történt az eset.

A videón az látszik, hogy a partiőrség egyik hajója rendkívül közel húz el a csónakhoz, nagy hullámokat vetve körülötte, majd egy másik hajó legénységének az egyik tagja, amikor a csónak közel kerül hozzá, bottal kezdi el ütni a menekülteket. Az egyik hajó aztán két lövést is lead a csónak irányában.

A videóban szerepelnek vágások, tehát nem feltétlenül tudjuk, hogyan követték egymást az események, azt viszont tudjuk, hogy a görög határőrség egyre durvább eszközökkel lép fel a Törökország felől érkező menekültekkel szemben.

A hétfői nap folyamán két menekült haláláról is beszámoltak a hírek: egy férfit gumilövedékkel lőttek le a határőrök, aki aztán belehalt a sérüléseibe. A második haláleset egy gyerek volt, aki vízbe fulladt Leszbosz közelében, miután az őt szállító csónak felborult. Azt nem lehet tudni, hogy ez ugyanaz a csónak volt-e, mint amelyik a fenti videóban szerepelt. Az Alarm Phone menekülteket segítő civil szervezet hétfőn arról számolt be, hogy vasárnap óta 220 segélyhívást kaptak menekültektől, akiket határőrök támadtak meg.

A görög-török határon fokozódó helyzet annak köszönhetően alakult ki, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök múlt héten bejelentette, Törökország nem fogja feltartóztatni az Európa felé igyekvő menekülteket. A bejelentést azok után tette az elnök, hogy a szír hadsereg támadása során 33 török katona veszítette az életét múlt csütörtökön.

Erdoğan hétfőn kijelentette, hogy

„hónapokkal ezelőtt megmondtam, hogy ha a Nyugat nem veszi ki a részét e teherből, megnyitjuk a kapukat. Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök, aztán amikor megnyíltak a kapuk, egymás után kezdtek el jönni a telefonhívások, hogy zárjuk be.”

Törökország szerint 117 000 menekültet engedtek át a határon, az ENSZ migrációs szervezete, az International Organization for Migration (IOM) adatai szerint pedig több mint 13 ezer menekült érkezett a 212 kilométer hosszú török-görög határhoz. És ezek csak azok, akik szárazföldön próbálnak átjutni az Európai Unióba.

A Görögországban kibontakozó humanitárius válság már jó ideje egyre fokozódik,

a görög szigeteken felállított táborokban nagyjából 40 ezren tartózkodnak embertelen körülmények között. A Leszbosz szigetén található, 3000 főre tervezett Moria táborban például 20 ezer menekült él.

Ahogy korábban írtuk, az utóbbi napok fejleményei egyértelműen megmutatták az EU menekültpolitikájának a kudarcát: ahelyett, hogy az Unió kidolgozott volna egy működőképes belső rendszert (bár ne feledjük, a kvótarendszer létrejöttét többek közt a mi kormányunk akadályozta meg újra és újra), inkább kiszervezte a háborús konfliktusok, szegénység és éhínség elől menekülők feltartóztatásának piszkos munkáját a határain kívülre. Törökország és az EU között 2016-ban jött létre az a megállapodás, amelynek értelmében az Unió anyagi támogatást ad, hogy a törökök az ország területén tartsák a menekülteket.

Címlapkép: Képkocka a Sky News videójából, melyben látszik, hogy a görög partőrség hogyan támad rá egy menekülteket szállító gumicsónakra Törökország partjaihoz közel.