Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Görög határőrök lelőhettek egy szíriai menekültet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 12:12

Meglehet az első halálos áldozata a török-görög határon fokozódó feszültségnek. Miután a török kormányzat, felrúgva az unióval kötött egyezményét, nem tartóztatja fel tovább a közel-keleti menekülteket, sőt autóbuszokkal szállítja őket a görög határhoz, az elmúlt napokban 15-20 ezer ember gyűlt fel a két ország közötti szárazföldi határszakaszon.

Az elmúlt napokban már alakultak ki összecsapások a fegyveres határőrök és az emberi körülmények között menedéket kérni akarók között, de eddig halálos áldozat nem volt. Ez változhatott meg hétfő reggel, a közösségi médián terjedő felvételek tanúsága szerint, melyről már a török média is beszámolt. Egyelőre nem tisztázottak a halál körülményei:

A görög kormány szóvivője a felvételek napvilágra kerülése után cáfolta, hogy valóban Görögország határainál készültek volna. Szteliosz Pecasz álhírnek nevezte a videókat.

Az elmúlt napok fejleményei látványosan mutatják az EU menekültpolitikájának kudarcát. Mivel a belső ellentétek miatt képtelen volt emberséges menedékkérelmi rendszert felépíteni, inkább szomszédos diktátorokat és hadurakat fizetett le, hogy ők végezzék el a menekültek fenntartását. De ahogy azt már évekkel ezelőtt megjósoltuk, ez a rendszer teljesen kontraproduktívnak bizonyult.

Korábban írtuk:

Éles lőszerrel tart hadgyakorlatot a hétfői nap folyamán a görög hadsereg az Évrosz folyó mentén – jelentette be vasárnap késő este a haderő vezetése. A bejelentés szerint Kipoj és Kasztaniesz határátkelő állomások környékén zajló hadgyakorlatok résztvevői gépfegyvereket, puskákat és pisztolyokat is használni fognak, mind éles lőszerrel.

A gyakorlatra kijelölt zónákban az emberek és gépjárművek áthaladása, illetve várakozása szigorúan tilos – fogalmaz a hadsereg közleménye. A fel nem robbant töltények megtalálása esetén a rendőrség azonnali értesítését javasolja a lakosságnak.

A hadgyakorlatra „Tiszta Hétfőn”, a görögkeleti nagyböjt kezdetének első napján kerül sor, ami a TVXS portál szerint nagyon „bizarr időzítés”.

A portál kommentárja szerint az ünnepnapi katonai akciót főleg „belső felhasználására” szánták, illetve a kérdéses határszakaszon várakozó több mint 10 ezer menekült megfélemlítését szolgálja.

A több mint 200 km hosszú görög-török szárazföldi határszakaszon fokozatosan nő a feszültség, miután a török kormányzat bejelentette, az EU-val kötött megállapítása ellenére nem tartja fel tovább a közel-keletről érkező menekülteket.

A határain kibontakozó humanitárius válságra az Európai Unió a görög és bolgár határszakasz megerősítésével, és a Frontex erejének összpontosításával reagál, hogy a menekülteket az Unió területén kívül tartsák – ebben azonos állásponton vannak a jobboldali görög és a bolgár kormányok, valamint az EU vezetése.

Szteliosz Pecasz görög kormányszóvivő vasárnap jelentette be, hogy a kormánya egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek elbírálását, és minden dokumentum nélküli menedékkérőt automatikusan visszatoloncol Törökországba.

Az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex hétfőn napvilágot látott belső jelentése szerint a következő napokban tovább fog emelkedni a nyomás a görög-török szárazföldi határon, ahol a görög hatóságok szerint péntek óta 15.500 határátlépési kísérletet akadályozott meg a rendőrség.

A görög határvédelmi erők az elmúlt napokban már könnygázt és villanógránátokat vetettek be a menekültek ellen, így a mostani éles lőfegyveres hadgyakorlat a feszültség további eszkalációját vetíti előre. A tavaly hivatalba lépett jobboldali görög kormány szirizás elődjéhez képest kevésbé elkötelezett a menekültek emberi jogainak tiszteletben tartása mellett, így nem a valóságtól elrugaszkodott feltételezés, hogy egy adott ponton nem riadna vissza az éles lőszerek bevetésétől sem.

A török-görög szárazföldi határszakaszon élesedő humanitárius katasztrófa mellett a görög szigeteken már hosszú ideje szörnyű állapotok uralkodnak: a szigeteken felállított menekülttáborokban embertelen körülmények között él nagyjából negyvenezer ember, közülük húszezren a Leszbosz szigetén található falu, Moria mellett felállított menekülttáborban, egy háromezer főre tervezett intézményben.

A szigeteken rekedt menedékkérők egy jelentős része – legalább harmada – kísérő nélküli kiskorú, negyedük pedig nő.

Címlapkép: Twitter