Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megint kerekasztalhoz ültetnék az ellenzéket a volt miniszterek

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 2018-as országgyűlési, és a 2019-es európai parlamenti választás után újra kerekasztalt szervezne a volt miniszterekből álló V21 (Válasszunk!21), korábban V18 nevű csoport, amelyet ezúttal a Momentum kért fel arra, hogy a 2022-es parlamenti választást szem előtt tartva egyfajta mediátortként hozza egy platformra a Fidesszel szemben álló pártokat.

Az újabb kerekasztal-próbálkozás indulásáról a Momentum elnöke, Fekete-Győr András,  a pártokat összeboronálni próbáló értelmiségi csoport két ismert arca, Bod Péter Ákos volt MDF-es politikus, korábbi jegybankelnök, valamint Balázs Péter korábbi EU-biztos tartott sajtótájékoztatót pénteken.

Fekete-Győr András azzal indokolta a felkérést, hogy bár az októberi önkormányzati választáson az ellenzéki pártok bizalmat kaptak a választóktól, amelyet teljesítménnyel kéne honorálni, mégis inkább az „egymással való torzsalkodással” vannak elfoglalva. Saját statisztikája szerint a múlt héten 7-ből 6 megszólalás a pártok belügyeiről, nem pedig a közügyekről szólt.

Türelemre és higgadtságra intette az egymással – ahogyan ő fogalmazott – „testvéháborút” folytató MSZP-t és DK-t, és azokat a pártokat is, valamint odamondott a pártlistákon veszekedő Jobbiknak és DK-nak is. (Hovatovább a Momentum éppen most vasárnap megy ölre az MSZP-vel egy önkormányzati képviselői helyért a XIII. kerületben.) Szerinte jelenleg nincs diskurzus arról, hogy milyen legyen a posztorbáni Magyarország, és ezt a vitát most kell elkezdeni. Hozzátette felszínre kell hozni, és meg kell beszélni a pártok közti ellentéteket, hogy a közös közös célt, a Fidesz leváltását elérhessék.

A Momentum szerint közös vízió és minimum kialakítása a cél, mert „nem az elmúlt 100 évvel szeretnének foglalkozni, hanem a következő 100 évvel” .

Ezért kérték fel „a bal-jobb szembenálláson felülemelkedű” V21 csoportot, hogy koordinálják az ellenzéki pártok programalkotását.

Balázs Péter szerint jelképes, hogy a jobbára idős egykori politikusokból álló V21 a legfiatalabb párt felkérést fogadta el. Fekete-Győr szavaira rímelve hozzátette, hogy a jövő vízióját közös munkával akarják kiérlelni, hogy legyen egy közös minimum, ami alapján a pártok a 2022-es kampányaiakat megtervezik. Kiemelte: nem a nulláról indulnak, két kampányt már végigcsinált ez a formáció.

Bod Péter Ákos szerint régi, több évtizedes problémák várnak megoldásra Magyarországon, de emellé új kihások is társulnak, és ezért kell elérni azt – ebben vállalna szerepet, hogy a pártok ne csak technikailag, taktiailag működjenek együtt, hanem szakpolitiksaik bevonásával közös válaszok is szerepeljenek a programjaikban ezekre a problémákra.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az ellnzéki pártok tudnak-e már a kerekasztalhoz szóló meghívásról, Balázs Péter így felelt:

„Mi már fogalmaztunk egy levelet, és ez a levél úton van az ellenzéki pártokhoz.”

Bod Péter Ákos hozzátette ehhez: a V18 vagy V21 már korábban is végzett ilyen közvetítő munkát, akkor felkérés nélkül, most felkéréssel, tehát nem hinné, hogy meglepődnének a pártelnökök meghíváson. Személyes tapasztalatát is keimelte annak kapcsán, hogy ő már 1989-ben is részt vett az akkori ellenzéki kerekasztal munkájában, így annak tanulságait is hasznosítani tudja majd a mostani a munkában.

A V21 abban bízik, hogy a technikai előkészítés után húsvét után már ki tudnak lépni a nyilvánosság elé a további tervekkel.

Címlapkép: Fotó: Mérce