Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jávor Benedeké a negyedik hely az MSZP-P közös EP listáján

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Párbeszéd kongresszusán a párt jóváhagyta a Magyar Szocialista Párttal kötött megállapodást, miszerint a pártok által az egyetlen közös ellenzéki listaként hirdetett, közös EP-választási listán Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa kapja meg a negyedik helyet.

A kongresszus után sajtótájékoztatót tartottak Jávor Benedek, Tóth Bertalan, Szabó Tímea valamint Karácsony Gergely részvételével, a Párbeszéd felvétele az alább látható:

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták Jávor környezet- és klímavédelmi elkötelezettségét.

Jávor úgy fogalmazott, az elkövetkezendő időszakban

„felszántják az országot”,

magyarán igyekeznek a lehető legtöbb helyen ott lenni, és meggyőzni az ország lakosságát, hogy Magyarország sorsa az EP-választáson is múlik.

Mint mondta,

„a Fidesz lemondott a magyar érdekérvényesítésről Európában, a konfliktusokat keresi és nem képes hatékonyan megjeleníti Magyarország érdekeit az európai fórumokon”

Jávor újságírói kérdésre elmondta, más párbeszédes politikusok is felkerülnek a közös listára, ennek azonban inkább szimbolikus jelentősége van, tekintve hogy reálisan számolva véleménye szerint nagyjából öt helyet szerezhetnek.

Tóth elmondta, véleményük szerint az Európai Unió célja nem csupán egy gazdasági közösség fenntartása kellene hogy legyen, valamint a felzárkóztatási programoknak nem országok vagy régiók felzárkóztatását, hanem az emberek életének javítását kellene szolgálniuk.

Véleménye szerint küzdeni kell az ellen a jelenség ellen, hogy Európa különböző pontjain az emberek életszínvonala radikálisan eltér egymástól, valamint nyugaton a minimálbérek a kelet-európai bérek többszörösei – ezen egyenlőtlenségek felszámolása pedig a pártok programjának egyik fókusza.

Szabó kiemelte, az MSZP-P szövetség az egyetlen politikai erő, mely meghallotta a választók akaratát, és annak megfelelően közös listát állított az EP-választásokra.

A pártok együttműködnek az Európai Baloldallal, valamint a V21 csoporttal, és az is kiderült hogy habár volt róla szó, Nagy Blanka nem lesz rajta a listán, ellenben Kálló Dániellel, aki mint Tóth mondta

„fiatalos, friss energiát hoz a kampányba.”

Karácsonyt a fővárosi polgármesterjelöltek és az LMP kapcsán is kérdezték, válaszában megerősítette, hogy továbbra is nyitottak a párttal való együttműködésre, és „elég pontos értesülés”, hogy három polgármesterjelöltséget ajánlottak nekik a fővárosban.

Mint mondta, az LMP az EP-választások után kívánja lezárni az egyeztetéseket, azonban szövetségük ragaszkodik hozzá, hogy mihamarább hozzák helyzetbe jelöltjeiket.

Szabó elmondta, véleménye szerint az ellenzéknek a lehető legkorábban be kell jelenteni a Fidesz ellen induló jelöltjeiket, „menniük kell előre”.

Karácsony a Jobbikkal való esetleges együttműködésről úgy nyilatkozott, jelenleg a felmérések szerint ez nem növelné budapesti támogatottságukat, azonban miután az előválasztás második fordulójában a Jobbik támogatta Puzsér Róbert is részt vesz, később lehetséges hogy bevonják a pártot a szövetségbe.

A vidéki együttműködésről Tóth elmondta, azt a helyi szervezetekre bízzák, mivel azok jobban látják hogy adott helyen mennyire érdemes a Jobbikkal is összefogni, majd példákat – köztük Székesfehérvárt – hozott fel városokra ahol ez megtörténik.

via Facebook / MTI
Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi