Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Antifasiszta ellentüntetést szerveznek a Mi Hazánk újabb fáklyás felvonulása ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Antifasiszta szervezetek ellentüntetést szerveznek a Mi Hazánk szélsőjobboldali párt fáklyás felvonulására, amelyet Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulóján, azaz március 1-én tartanak.

Az esemény szervezői szerint nincs helye a magyar fővárosban a náci masírozásnak, és annak hogy a  százezrek haláláért felelős Horthy Miklós kormányzót ünnepeljék.

Az ellentüntetés 15:30-kor fog kezdődni a Szabadság Híd budai hídfőjénél.

A horthysta vonulást olyan szélsőjobbos szervezetek neve fémjelzi, mint a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, a MIÉP, az FKgP, a délvidéki MPSZ, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat.

Nem kell sokáig visszamenni az időben a Mi Hazánk legutóbbi masírozásáig. A párt február 16-án – azaz a dunaújvárosi időközi választsással és Orbán Viktor évértékelőjével egy napon – tartott 100-150 fő részvételével először Miskolcon egy demonstrációt „a bűnözés ellen”,  majd pedig Sályon szerveztek ugyanaznapra látványos, ám annál rövidebb ideig tartó fáklyás felvonulást. Éppen a miskolci tüntetésen jelentette be a párt elnöke, Toroczkai László a márciusi lovas felvonulást.

Lovas felvonulásból is volt már a Mi Hazánknak, ráadásul nem is olyan régen: a Budapesten jelentős ellenzéki sikereket hozó októberi önkormányzati választás után a Mi Hazánk Horthy fehér lovas bevonulását ünnepelte meg hagyományőrző jelmezesek garmadájával, akkor is a Bartók Béla úton vonultak végig, és az idei megmozduláshoz hasonlóan a Szent Gellért tér volt a végállomás.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás