Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több százan vonultak fel a Mi Hazánk fáklyás-lovas Horthy-nosztalgiázásán

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Mi Hazánk Mozgalom fáklyás-lovas felvonulást rendezett szombaton Újbudán Horthy Miklós Budapestre történő bevonulásának 100. évfordulóján. Szerintük a centenárium mellett azért különösen aktuális emlékezni az eseményre, mert Karácsony Gergely főpolgármestersége és az ellenzék budapesti győzelmei miatt hasonló helyzetet látnak körvonalazódni most, mint amelynek kapcsán a kormányzó annak idején elmondta híres beszédét a Gellért téren a „vörös rongyokba öltözött városról” .

Erre utal az eseményen való részvételre buzdító felhívás egyik mondata is, miszerint „a főváros régi fényének visszaállítása érdekében” gyűltek ma össze több százan a Gellért-hegy tövében.

A felvonulásról és az ellentüntetésről élőben közvetítettünk a Facebookon:


Huszárruhába öltözött hagyományőrzők, illetve egy lovas nélküli fehér ló vezették fel a Bartók Béla út 96. elől induló, Horthy egykori bevonulásának nyomvonalán közlekedő szélsőjobboldali menetet, közvetlenül mögöttük pedig a Mi Hazánk Mozgalom prominensei, Toroczkai László elnök, Novák előd, illetve Dúró Dóra vonultak a hangszórókból szóló Horthy-korabeli katonaindulókra.

Szélsőjobboldal tüntetők vonulása a Bartók Béla úton. Fotó: Mérce

Az emlékmenet végállomása a Szent Gellért volt, ahol egy gipszből öntött Horthy-képmást is felavattak:

Gipszből készült Horthy a Szent Gellért téren. Fotó: Mérce

Az Európai Baloldal és a Népi Front  szervezésében antifasiszták, baloldali civilek várták a menetet a Szabadság híd budai hídfőjénél, hogy fellépjenek a Horthy-kultusz ápolása és a neofasiszta eszmék terjesztése ellen. Hangos füttyszóval, és „mocskos nácik” skandálással, valamint „Soha többé fasisztákat!” feliratú molinóval fogadták a beérkező szélsőjobbos emlékezőket. Az antifasiszta ellentüntető csoportot, akik végig hangoskodással igyekeztek megzavarni a horthysta eseményt, rendőrök szigetelték el Mi Hazánk tagjaitól.

Novák Előd a hagyományos Magyar Gárda-köszöntéssel („Adjon az Isten – szebb jövőt!”) üdvözölte a megjelenteket. Beszédében ostorozta az új budapesti vezetést, többek között kifogásolta azt, hogy nem akarnak Szent István- és Horthy-szobrokat. Azt is elmondta, indítványozni fogja, hogy közadakozásból egy fehér lovast szobrot állítsanak Horthynak a Szent Gellért térre, valamint díszpolgári címet is követel a kormányzónak.

Az esemény egy pontján két, az ellentüntető csoporttól messzebb elhelyezkedő lány hangos „B*szd meg Horthyt!” kiabálással zavarta meg a Mi Hazánk színpadán elhangzó beszédeket. A rendőrök elvezették őket, miután több megtermett, a Mi Hazánk ifjúsági tagozatához tartozó férfi elindult feléjük.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke arról beszélt felszólalásában, hogy ma verseny folyik a mai politikusok között, hogy ki hasonlítson jobban az „elmeháborodott”, „hazaáruló” Károlyi Mihályra Kun Bélára vagy Szamuely Tiborra. Csatornából előmászott vörös patkányok. Beszólt a Jobbik elnökének, Jakab Péternek is, aki Toroczkai szerint gyakran „szedi elő” felmenőit, ha „azt akarja, hogy befogadják a vörös klubba”. Szerinte Budapest „a magyarok fővárosa”, nem pedig a „Kun Béláké”, és ma már nemcsak vörös, hanem „szivárványszínű” rongyokba is öltöztették Budapestet a „balliberálisok”, amelyeket a „sátán jelképeinek” hívott, és amelyeket szerinte 2022-ig „le kell szaggatni”.

Beszédet mondott még Apáti István, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke, és Kovács Attila református lelkész is.

A Mi Hazánk Ifjai eközben „Üljetek le, egyes” feliratú molinót tartottak a baloldali ellentüntetők felé.

Délelőtt Kunhalmi Ágnes és Molnár Zsolt, az MSZP képviselői, Barabás Richárd, a Párbeszéd elnökségi tagja, Újbuda alpolgármestere és Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció politikusa a felvonuláshoz kapcsolódóan ugyancsak a Szent Gellért téren tartotta meg szombat reggel sajtótájékoztatóját, amelyen az orbáni kormányzás és a horthyzmus közti párhuzamokat fejtegették, erről itt írtunk részletesebben.

Karácsony Gergely főpolgármester is hozzászólt a menethez a Facebookon: mint írta, kifejezett undorral és megvetéssel fogadta, hogy a Fidesz álellenzéki fiókpártja erre a napra emlékezve tart vonulást a városban.