Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pert nyert a Klubrádió riportere, akit egy tüntetés alkalmával, tudósítás közben bírságolt meg a hatóság

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pert nyert a rendőrséggel szemben a Klubrádió riportere, Kemény Dániel: a jogerős ítélet szerint nem megalapozottan büntette meg a hatóság, amikor egy budapesti tüntetésen, az útra lelépve tájékoztatta a hallgatókat a történésekről. A demonstrációról a Mérce két újságírója is tudósított, őket szintén megbírságolták.

Kemény Dániel – csakúgy, mint kollégáink, Kiss Soma Ábrahám és Diószegi-Horváth Nóra – az ítélet szerint a járdáról kellett volna tudósítson, az úttestre lelépve a közúti közlekedési szabályokat szegte meg. Ez viszont lehetetlen lett volna a Bajcsy-Zsilinszky úti felüljárónál: az érintett szakaszon ugyanis nincsen járda.

A bíróság végül elfogadta Kemény érvelését, miszerint ő tudósítás céljából tartózkodott az úttesten és munkaköri kötelességének érezte, hogy a demonstrálókat a lehető legközelebbről kövesse, élőben számolva be a Klubrádió hallgatóinak. Mivel a felüljárón nincsen járda, ha a tüntetőkkel akart tartani, nem volt más lehetősége, mint lelépni az úttestre. Bár ezzel formailag megsértette a KRESZ-t, de ezt igazoltan egy médium munkavállalójaként, közérdekű információk megszerzése érdekében tette, sérelmet nem okozva ezzel senkinek, ezért a bíróság visszavonta a Szabálysértési Hatóság által korábban kiszabott büntetést, valamint megszüntette az eljárást. Keményt Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza képviselte a bíróságon, a Mércének is a jogvédő szervezet munkatársa nyújt jogi segítséget az ügyben.

A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény vonatkozó passzusa  – amelyet egyébként a bünetést kiszabó hatóságok is idéztek a határozatban –  így szól:

8. § (1) A médiatartalom-szolgáltató, annak munkavállalója vagy a médiatartalom-szolgáltatóval munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy nem vonható felelősségre olyan jogsértésért, amelyet valamely közérdekű információ megszerzésével összefüggésben követett el, és az adott információ általa nem, vagy csak aránytalan nehézséggel lett volna más módon megszerezhető, feltéve, hogy az így elkövetett jogsértés nem okoz aránytalan vagy súlyos sérelmet, továbbá az információ megszerzésére nem a minősített adatok védelméről szóló törvény megsértésével került sor.

A tüntetést 2019 januárjában szervezte Hadházy Ákos független képviselő a Legfőbb Ügyészség elé, a demonstráció lezárása után egy csoport megindult a Markó utcán a Bajcsy irányába. Kollégáink és Keményt ezt, a bejelentett tüntetés vége után leszakadó, az úttesten szabálytalanul közeledő csoportot követték, amikor igazoltatták őket.

Diószegi-Horváth Nórát 30, Kiss Soma Ábrahámot pedig 50 ezer forintra bírságolták.

(Media1)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán