Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megállapodott a Dunaferr a szakszervezettel: nem rúgnak ki 350 embert, sőt még béremelést is kap mindenki

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés (14.15): Sikerült megállapodnia a szakszervezeteknek a Dunaferrel, így nemcsak hogy nem rúgnak ki 350 embert, de még 3,4 százalékos béremelést is kap alanyi jogon az összes dolgozó – ezt Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője erősítette meg a HVG-nek.

Molnár azt nyilatkozta, a vállalat év végéig biztosan nem jelent be új csoportos létszámleépítést. Júliustól pedig további 6,8 százalékos bérfejlesztés is jön, bár ezt már nem mindenki kapja majd meg. Ezzel együtt a béren felüli juttatások is emelkednek júliustól.

Korábban írtuk:
Elmarad a ma délután ötre, az Orosz Nagykövetség elé tervezett tüntetése – jelentette be Facebook-oldalán a Vasas Szakszervezeti Szövetség, ami 15 százalékos alapbérfejlesztést követelt a dunaújvárosi Dunaferr munkavállalóinak.

A ma született megállapodás részleteivel a Vasas később jelentkezik, egyelőre csak a tüntetésük elmaradását jelentették be, amint a megállapodás részletei megjelennek, cikkünk frissül.

Tavaly október végén jelentette be a Dunaferr Zrt. vezetője, Jevgenyij Tankilevics, hogy a cég a világpiaci és a magyarországi folyamatok miatt 350 fős létszámleépítésbe kezd. Erre az indokot az adja, hogy a vállalat elmúlt években felhalmozott tartalékai elfogytak, illetve a csökkenő kereslet, a munkaerő árának növekedése és a szigorodó károsanyag-kibocsátási normák tovább csökkentik a cég profitabilitását.

A leépítések mellett a 2020. januári bértárgyalások során a munkáltató egyáltalán nem tett ajánlatot az idei bérfejlesztésekkel kapcsolatban, illetve azt is közölte, hogy csak júliusban ülne legközelebb tárgyalóasztalhoz a szakszervezettel. A Vasas ezt felháborítónak tartotta, így

a leépítés azonnali leállítását és a Dunaferr jelenlegi munkaerő-piaci körülmények közötti biztonságos működését biztosító alapbérfejlesztést követeltek.

A Dunai Vasmű

A dunaújvárosi acélipari vállalat első termelőegységeit 1951-ben adták át. Fénykorában a magyar nehézipar egyik zászlóshajója volt, mely évi több millió tonnányi termékkel szolgálta ki a hazai ipari termelés igényeit, de exportra is termelt.

A rendszerváltás után azonban az ipar leépülése az időközben Dunaferr nevet is felvett céget is érzékenyen érintette, és a leépítések mellett 2004-ben privatizálták, jelenlegi tulajdonosa az orosz Vnyesekonombank.

Az elmúlt években többször is felmerült, hogy a céget ismét állami tulajdonba vegyék, a tulajdonos mindeddig elzárkózott ezen lehetőség elől. A vállalat közel 5 ezer dolgozójával a kapcsolódó cégeken keresztül 12 ezer ember megélhetését biztosítja a térségben. A cég tulajdonosi köréről nem lehet sokat tudni, feltehetően orosz és ukrán oligarchák érdekeltségében áll.