Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kitörés túra előtt horogkeresztet fújtak Vérmezőn a náci csapatok ellen harcoló katonák emlékművére

Ez a cikk több mint 4 éves.

Horogkeresztet festettek a Budai Önkéntes Ezred II. világháborús emlékművénél található táblára, írja a Népszava. A náci szimbólumot Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke vette észre.

„A Budai Önkéntes Ezredben olyan magyar katonák harcoltak a szovjet csapatok oldalán a nácik ellen, akik az akkor már létező legitim magyar kormányra esküdtek fel”

– mondta Vajnai.

A horogkereszt egyik szárnya hiányzik, amiből arra lehet következtetni, hogy az elkövetőt megzavarhatták. Vajnai egyébként értesítette V. Naszályi Márta I. kerületi polgármestert, valamint feljelentést is tett, állítása szerint a rendőrök gyorsan kiértek.

Vajnai azt is hangsúlyozta, hogy a honvédelmi tárca a rendszerváltás óta minden év februárjában koszorúzási ünnepséget rendez az emlékműveknél, attól függetlenül, hogy jobb- vagy baloldali kormány van hatalmon.

Idén is február nyolcadikán, azaz holnap Budapesten találkoznak Európa szélsőjobboldali csoportjai a Becsület napja alkalmából, hogy megemlékezzenek a kitörésről. A Becsület napját idén először betiltatta a rendőrség, de végül a három szélsőjobboldali rendezvényből egyet átengedtek, ezt a Városmajorban tartják majd meg és antifasiszta akció is szerveződik ellene. Magát a Kitörés túrát viszont a teljesítménytúra-szövetség elismeri hivatalos túraként, holott a résztvevők ruházatából, az útvonalból és az időpontból egyértelműen kiderül, hogy a náci szimpatizánsok programsorozatához tartozik.

V. Naszályi Márta egyébként még korábban azt mondta a Mércének: úgy döntöttek, saját megemlékezéssel készülnek február 8-11. közt, hogy Budapest ostromáról megemlékezzenek. A polgármester jelezte, hogy céljuk legfőként az: idén ne szélsőséges csoportok ide-oda vonulásáról szóljon ez a néhány nap. Épp ezért az önkormányzat erre az időszakra lefoglalta a területet – ami egyben azt is jelenti, hogy más demonstrációt egy időben nem lehet tartani.

A Mércén a holnapi napot percről percre tudósításban követhetitek majd!

Címlapkép: NÁCI MEGEMLÉKEZÉS 2019-BEN A VÁROSMAJORBAN, AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚS EMLÉKMŰNÉL A BECSÜLET NAPJÁN. FOTÓ: MÉRCE