Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Itt az Audi új béremelési ajánlata a dolgozóknak, a szakszervezet hétfőn dönt róla

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közzétette a győri Audi Hungária Zrt. legújabb bértárgyalási ajánlatát az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ). A szakszervezet az év eleje óta jelentős béremelés elérése érdekében folytat az új, 4 éves bérmegállapodásról, amely talán a legjelentősebb eltérés a szakszervezet által, január 22-én benyújtott, 2 éves követelésekhez képest.

A cég ajánlata alapján az eredeti, 2 éven át kifizetendő 60.000-es, illetve 65.000-es, éves alapbéremelésből az Audi ajánlatában 4 évre lebontva éves 32.000 forint emelés lett. Ezenkívül 80.000 forintos, éves egészségügyi keretet biztosítanának még, ugyanakkor a lojalitási bónusz összegén nem változtatnának, és a VBK-juttatások is maradnának 400.000 forinton. Erről az előzetes szakszervezeti követelésben ezzel szemben két évre (2021, 2022) folyamatosan emelkedő, 460.000-es, illetve 510.000-es VBK keret szerepelt.

Csalogány György és Szimacsek Tibor, az AHFSZ kommunikációs munkatársai a Mérce kérdéseire elmondták, a cég ajánlatát ma délután 1 órakor kapták meg, ekkor álltak fel a tárgyalóasztaltól. Megerősítették, hogy, ahogyan az a tájékoztatójukban is szerepel, jövő hétfőn bizalmi értekezleten értékelik majd ki az Audis ajánlatot, ezelőtt a bizalmiak a dolgozóknak már megtehetik észrevételeiket.

Csalogány annyit azonban már előzetesen is elárult, mindenképpen a társaság „első ajánlatának” tekintik a mait, amely a következő, február 13-i tárgyalókör folyamán még jelentősen módosulhat.

Arról, hogy a cég most 2 éves szerződés helyett egy 4 éves kereteit vetette fel, Szimacsek Tibor elmondta, a jelenlegi, kétéves bérmegállapodás ez év március 31-ig még mindenképpen érvényben van, ideális esetben pedig már a határidő előtt megegyezést várhatnak, így várhatóak még lényeges változások az Audi ajánlatában is, a szakszervezet döntésének, és tárgyalási eredményeinek megfelelően.

Ez év elején vált nyilvánossá, hogy az autógyár szervezett dolgozói a 2019. februárjában a 2 éves szerződés-módosításban, hosszan tartó sztrájk után elért eredmények után most további lényeges bér- és juttatás-emelésért folyamodnak az Audi Hungária Zrt.-hez az új, megkötendő kollektív szerződésben. A mostani a tárgyalások során a cég első konkrét ajánlata a követelésekre válaszolva.

A cég ajánlatának megérkezése utáni kiértékelés, és a tagok véleménye fogja végül eldönteni, hogyan folynak tovább a bértárgyalások.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba