Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Városmajorban mégis megtarthatják a becsületnapi rendezvényüket a neonácik

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Mérce írta meg elsőként szombaton, hogy a rendőrség két alkalommal is megtiltotta a „Becsület Napja” alkalmából, február 8-ra a Budai Várba bejelentett demonstrációt. A rendőrség a határozatokban úgy érvelt, számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, és a beszédek, zenék, meg általánosságban a rendezvény alkalmas másokban félelemkeltésre, riadalom okozására.

A cikkükben azt is jeleztük, hogy a szintén a náci csapatok és velük tartó magyar katonák 1945-ös várbéli kitörésére emlékező „kitörés túrát” azonban megtarthatják.

A Népszava most arról ír, egy harmadik becsületnapi demonstráció is bejelentésre került a Városmajorba, és a bíróság döntése szerint ez az eseményt meg lehet majd tartani.

A lap utánajárt: a rendőrség eredetileg ezt is betiltotta, ám a másik két tiltó határozattal ellentétben a harmadikat bíróságon támadta meg a bejelentő magánszemély. A bíróság pedig hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást.

A bírósági gyakorlat egyébként nem újdonság, a korábbi években is több alkalommal kaszálták el a rendőrségi tiltó határozatokat, így minden évben valamilyen formában megrendezték a nemzetközi neonáci szervezetek gyülekezőjeként is funkcionáló eseményt.

Bár a „becsület” és a „hősiesség” jegyében, pusztán történelmi megemlékezésként keretezett esemény valójában a Náci Németország magyarországi utóvédharcának egyik legutolsó epizódjának állít emléket, a rendezvényen pedig a neonáci szimbolika és az antiszemita, rasszista kijelentések rendre előfordulnak. A rendőrség januári tiltó határozata hivatkozik Ungváry Krisztián történész azon észrevételére is, miszerint Várban rekedt német katonákat és magyar társaikat nehéz lenne Európát védő hősként látni, tekintve, hogy akkor legfeljebb a náci birodalom maradványait védték.

Ahogy a korábbi években is,a magyarországi antifasiszta csoportok idén is ellendemonstrációt szerveznek február 8-a délutánra, az esemény Facebook-oldala ezen a linken érhető el.

Idei fejlemény, hogy az I. kerületi önkormányzat sem kér a nemzetközi nácifelvonulásból: V. Naszályi Márta, a kerület ősszel megválasztott ellenzéki polgármestere a Mércének elmondta, hogy úgy döntöttek, saját megemlékezéssel készülnek február 8-11. közt, hogy Budapest ostromáról megemlékezzenek.

A polgármester jelezte, hogy céljuk legfőként az: idén ne szélsőséges csoportok ide-oda vonulásáról szóljon ez a néhány nap. Épp ezért az önkormányzat erre az időszakra lefoglalta a területet – ami egyben azt is jelenti, hogy más demonstrációt egy időben nem lehet tartani. Ami elég jó módja annak, hogy valóban ne adjanak teret a szélsőjobbnak.

„Itt meghalt rengeteg ember méltatlanul, mi rájuk szeretnénk emlékezni. Aki részt akar venni ezen a megemlékezésen, azt szívesen látjuk” – fogalmazott a polgármester.

Frissítés 17:30 – Reagált Pokorni Zoltán is

Mivel a Városmajor a XII. kerületben van, így most Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere közleményben reagált a fejleményekre:

„Budapest ostromának 75. évfordulójára ebben az évben is felvonulást szerveznek szélsőséges szervezetek, magánszemélyek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján félő, hogy ezen a „teljesítménytúrának” álcázott eseményen félelmet keltő egyenruhába öltözött, önkényuralmi jelképeket viselő személyek vonulnak fel, sokezer ember emlékét meggyalázva ezzel.

Megnyugtató volt a Budapesti Rendőr-főkapitányság döntése, amellyel megtiltotta a gyülekezést és a felvonulást ezeknek a szervezeteknek, személyeknek. Meglepő ezek után a bíróság döntése, amely mégis engedélyezte a felvonulást. Arra kérjük a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetését, tegyen meg mindent, hogy félelemkeltő egyenruhába öltözött, önkényuralmi jelképeket viselő felvonulók ne zavarhassák meg az itt élők nyugalmát.”

Címlapkép: MTI / Kovács Tamás