Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még egy év haladékot adott az Európai Néppárt a Fidesznek, hogy kijavítsa a hibáit

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Európai Néppárt mai kongresszusi ülése hivatalosan is meghosszabbította a Fidesz felfüggesztését a pártcsaládban. Korábban Donald Tusk novemberben megválasztott pártelnök környezetéből már kiszivárgott, hogy noha Orbán Viktorékat továbbra sem zárják ki, a tavalyi felfüggesztés továbbra is érvényben marad velük szemben.

Siegfried Muresan, az Néppárt EP-frakciójának alelnöke a döntést közlő bejegyzésében úgy fogalmazott:

„Jövőbeni kapcsolatunk a Fidesszel teljes egészében a magyar helyzet fejleményeitől függ majd”


-utalva arra, hogy a magyar jogállami- és médiahelyzet vizsgálata lehet a Néppárti döntés fő szempontja.

Azonban az is kiderült, az európai jobboldali pártcsalád csak 2021 első felében, egy speciális ülésen határoz majd a Fidesz további sorsáról. Erről árulkodik legalábbis a finn jobbközép Kokoomus EP-képviselőjének, Aura Sallának a Twitter-bejegyzése, amely a Néppárt épp ülésező politikai küldöttei előtt Donald Tusk jelentette be, „alapértékeik megőrzésének”érdekében külön kongresszust szerveznek a jövő évben. Azt tervezik, itt vetik majd fel ismét a Bölcsek Tanácsának jelentése után a Fidesz pártcsaládban viselt jövőbeni szerepének kérdését.

Aura Salla első Twitter-bejegyzésében viszont azt is megemlítette, hogy a Kokoomus küldöttsége a tavalyi évhez hasonlóan most is kezdeményezte, hogy a jogállami normák, és „néppárti értékek” védelmében a magyar kormánypártot azonnal zárják ki a hosszabb felfüggesztési periódus után. A küldöttek többsége azonban inkább Donald Tusk elnök 2021-es halasztását támogatta.

Az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent és főbb tisztségviselőit is adó, Fideszt is magában foglaló Európai Néppárt még 2019 elején, közvetlenül a májusi EP-választások előtt döntött úgy, felfüggeszti nagyobbik magyar tagpártját. A Magyarországon, főleg a 2018 szeptemberében megszavazott Sargentini-jelentés által megállapított jogállami aggályok, és emberi jogsértések, főleg a kampányhajrában akkor arra sarkallták Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet, hogy a pártcsalád skandináv, és Benelux államok-beli tagpártjai által követelt kizárás helyett végül felfüggesszék őket. Mindez akkor főleg az Orbánnal és gazdasági körével remek kapcsolatot ápoló német CDU/CSU kezdeményezésére történt.

A Néppárt ekkor kinevezett egy úgynevezett „Bölcsek Tanácsát” három, rangidős politikusából, akiknek az volt a feladata, hogy a magyar politikai helyzet mintegy egyéves vizsgálata után javaslatokat tegyenek a pártcsalád elnökségének, és plénumának a további lépésekről.

Végül a nemrég megválasztott Tusk, aki azelőtt az Európai Tanács elnöke is volt, ezek után most  a javaslataik értelmében egyszerűen a felfüggesztés további érvényben tartása mellett döntött, ezzel éppen egy évig elodázva a problémát.

Nemrég maga Orbán Viktor is azt mondta, „egy centire voltak tőle”, hogy a Fidesz végül az azonnali távozás mellett döntsön a pártcsaládból. Azonban, mint azt akkkor a Kossuth rádiónak magyarázta, még mindig hisz egy „kereszténydemokrata platform” kialakításának lehetőségében az EPP-n belül, amely majd őt támogatja. Erre van némi esélye is, hiszen még január 17-én, az EP strasbourgi ülésén több nyugat-európai tagpárt (spanyol, francia és olasz) is a magyar kormány elleni 7-es cikkes eljárás fenntartása mellett szavazott, igaz a néppártiak többsége, így a német kereszténydemokraták is, megszavazták azt.

Címlapkép: Aura Salla, Twitter