Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiszivárgott: a néppárti bölcsek a Fidesz felfüggesztésben tartását javasolják

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Salamoni döntést” javasol a „három bölcs” az Európai Néppárt (EPP) vezetésének a Fidesszel kapcsolatban – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A német lap párton belüli forrásoktól úgy értesült, a három bölcs nem tudott egyezségre jutni a Fidesz kizárását illetően, így azt javasolnák az EPP vezetésének,

hogy tartsa felfüggesztve a magyar kormánypárt tagságát mindaddig, amíg az nem tanúsít nyíltan megbánást, és nem módosít politikai irányvonalán.

Donald Tusk, a Néppárt decemberben megválasztott új elnöke, hétfőn találkozott a három köztiszteletben álló politikusból álló tanáccsal, akiket tavaly márciusban, a Fidesz tagságának felfüggesztése után bíztak meg azzal: állítson össze átfogó jelentést az ügyben. A FAZ szerint a megbeszélésen megállapodtak a titoktartásról, de a jelentés tartalma így sem maradt rejtve a nyilvánosság szeme elől.

A német lapnak nyilatkozók elmondták, Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár a Fidesz tagságának visszaállítása mellett kardoskodott, míg Herman van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke a kizárást javasolta. A harmadik bölcs, Hans-Gert Pöttering, az EP korábbi elnöke pedig köztes álláspontra helyezkedett. Ebből született meg ez felfüggesztés fenntartásáról szóló javaslat.

Amennyiben az EPP feburár 3-i gyűlésén a párt valóban helyben hagyja ezt a javaslatot, úgy a Fidesz EP-képviselői továbbra is eljárhatnak a néppárti frakció tanácskozásaira, de frakciópozíciót nem vállalhatnának. Orbán Viktor miniszterelnök azonban az Európai Tanács-ülések előtti néppárti kormányfői tanácskozásokon továbbra sem vehetne részt.

A FAZ emlékeztet: a bölcsek megosztottsága jól leképezi a teljes pártcsalád megosztottságát, amely a Magyarország elleni hetes cikkelyes eljárást múlt heti EP-szavazásán is kijött. 89 néppárti képviselő ugyanis igennel szavazott arra a határozatra, amely az eljárás hatékonyabbá, gyorsabbá tételét követeli Budapesttel szemben – a javaslat ellen 35 néppárti képviselő szavazott, 21 pedig tartózkodott.

Az elmúlt hetekben fideszes beszélő fejek többször hangsúlyozták, egyrészt nem az EPP fog dönteni, hanem a Fidesz maga dönt a tagságától, és nem tartanák tragédiának, ha ki kellene lépniük. Felmerült egy szélsőjobboldali és ultrakonzervatív pártokkal, pl. Matteo Salvini Ligájával és a lengyel kormánypárttal közös frakció létrehozása is, ám eddig ezzel kapcsolatban konkrét előrelépésről nem kaptunk hírt.