Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Többen jogsegélyt kértek Niedermüller miatt, a TASZ és a Helsinki nem akar részt venni a hamis politikai cirkuszban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tegnap a Fidesz szervezetett tüntetést a gyűlöletkeltés ellen Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármesterének kijelentése miatt.

Mint az emlékezetes, a politikus azt mondta,

„Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés.”

Ezek után többen is megkeresték a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálatát azzal, hogy lépjenek fel Niedermüller Péter fehér heteroszexuális férfiakra és nőkre tett kijelentésével szemben, mert az szerintük kirekesztés, rasszizmus.

Ezzel kapcsolatban a jogvédő szervezet közleményt adott ki, melyben hangsúlyozza:

a TASZ az állammal szemben védi meg a kiszolgáltatott helyzetben lévőket. A fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat a magyar állam nem hogy nem fenyegeti, hanem mindenki máshoz képest jobban védi.

„A mindennapi munkánk során tapasztaljuk, hogy a rendszerszintű rasszizmusnak, kirekesztésnek, diszkriminációnak Magyarországon nem a fehérbőrű heteroszexuális férfiak az áldozatai, hanem a nők, a romák, a szexuális kisebbségek, a nem fehérbőrű bevándorlók és más sérülékeny csoportok”

– írja a szervezet, hozzátéve: ők a hátrányos helyzetű csoportok ellen elkövetett rendszerszintű jogsértések ellen lépnek fel.

Ettől függetlenül a TASZ mindenki véleménynyilvánítási szabadságát és gyülekezési jogát megvédi, még akkor is, ha nem ért vele egyet – éppen ezért tették elérhetővé a csütörtöki tüntetésen a jogvédő szervezet forródrótját, hogy azonnali telefonos segítséget nyújthassanak azoknak, akiknek a tüntetés idején sérülnek a jogaik.

A Magyar Helsinki Bizottság szintén közleményben reagált, miután (javarészt kormánypárti sajtó kíséretében) megjelent a Fidelitas a szervezet irodájánál ma délelőtt, és egy petíciót akart átadni a „Niedermüller-üggyel” kapcsolatban. A szervezet megkeresésünkre azt mondta, a Fidelitas nem egészen érti a petíciós jogot, petíciót ugyanis állami szervnek vagy hatóságnak lehet átadni, civil szervezetnek levelet lehet írni, amire szívesen válaszolnak.

A szervezet lapunknak azt írta válaszában:

„Ebben a szemforgató, hamis politikai cirkuszban is előkerültek a civil jogvédők, ‘akik most, persze, hallgatnak’. Mi ebben nem kívánunk részt venni. Mi valódi jogsértések valódi áldozatainak segítünk, mi ilyen ügyekben nyilvánulunk meg.”

Később közleményt is kiadott a Helsinki, melyben hangsúlyozza: elítéli a gyűlöletkeltést és segíti a hátrányos megkülönböztetés áldozatait.

„Ne keverjük össze, ki az áldozat, ki a támadó, zaklató, gyűlöletkeltő. Ne tévesszünk arányt sem: ne csináljunk a bolhából elefántot, és az elefántból bolhát. Bayer Zsolt évek óta rendszeresen gyűlöletet szít kisebbségi csoportokkal szemben. Ezzel szemben Niedermüller Péter elfogadhatatlan mondata nem éri el a zaklatás vagy gyűlöletbeszéd szintjét a jelenlegi hazai társadalmi és politikai kontextusban.”

– írják.

A Helsinki szerint ez is mutatja, hogy nagy nyilvánosság előtt egy közszereplőnek meg kell válogatnia a szavait, amikor bármelyik társadalmi csoportról beszél, legyen az többségi vagy kisebbségi.

„A Magyar Helsinki Bizottság továbbra is ingyenes segítséget nyújt a gyűlölet-bűncselekmények és a hátrányos megkülönböztetés valódi áldozatainak”

– olvasható a posztban.

A gyűlöletkeltés elleni tüntetésen egyébként a következőkről nem beszéltek.

  • A gyöngyöspatai szegregációról, illetve a kártérítés kifizetése helyett rasszizmusra buzdító miniszterelnöki kijelentésről.
  • A miskolci kényszersterilizálásról.
  • Az Auróra elleni szisztematikus támadásokról, és ezen belül is az LMBTQ-csoportok fenyegetéséről.
  • Az egyébként a tüntetésen is felszólaló Hollik István Coca-Cola, illetve melegek elleni kampányáról.
  • Arról, hogy a coca-colás felbuzdulásból hogy lett kerekesszékesek, vagyis a fogyatékkal élő emberek megszégyenítése.
  • A komplett, állami milliárdokból évek óta az arcunkba tolt, antiszemita Soros-kampányról.
  • Arról, hogy  Fidesz épp most vette el a TB-t a legszegényebbektől, és ráadásul megbélyegezte őket, mintha szándékosan lopnák meg az egészségügyi rendszert

… és még sok minden másról.

Címlapkép: Mérce