Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sok családnál már decemberben elfogyott a tüzelő, gyűjtőakciót szerveznek értük

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2018 és 2019 között 5,9 százalékkal emelkedett a tűzifa ára. Míg 2018 januárjában 100 kilogramm 3600 forint volt, decemberben már 3890 forintba került, 2019 júliusában pedig 3960 forintra nőtt a tűzifa mázsánkénti ára.

És bár tavaly is folytatódott a kormány szociális célú tüzelőanyag-programja, amire minden ötezernél kisebb lélekszámú település önkormányzata pályázhatott, a tüzelő mostanra, jóval a fűtési szezon vége előtt elfogyott sok családnál, akik önerőből  nem képesek átvészelni a telet. A szociális tüzelő ráadásul sok esetben rossz minőségű, így egyrészt jóval kisebb a fűtőértéke, másrészt a levegőt is sokkal inkább szennyezi, mint a jó minőségű tüzelők.

Mindeközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ a kormány Fűts okosan! programjával igyekszik a „helytelen” lakossági fűtésből eredő légszennyezést megelőzni. Az NNK szerint egészségünk megőrzése érdekében sokat tehetünk: mellőzzük a festett és kezelt fa, műanyag, gumiabroncs, ruhanemű, illetve az egyéb hulladékok tüzelését.

De ha elfogy a tüzelő, az ország legszegényebb településein sok családban nem marad más választási lehetőség: eltüzelik a háztartási hulladékot, a ruhákat vagy a bútorokat, ha kell. Sokan pedig (feltehetően főleg magányos, idős, beteg emberek) saját fűtetlen lakásukban fagynak halálra.

A rászoruló családokon és hajléktalan embereken segítő Oltalom Karitatív Egyesület éppen ezért pénzgyűjtő akcióba kezdett januárban. Az egyesület azt írja, a tél beköszöntével megnőtt a segítséget kérő családok száma, mert a fűtés megoldhatatlan helyzet elé állítja őket.

Csak decemberben 200 segélykérés érkezett hozzájuk, a télnek pedig még koránt sincs vége.

Az egyesület számításai szerint egy család egy hónapig kb. 55-60 ezer forint értékű tűzifával tud fűteni. A pénzgyűjtő kampány első két hetében közel félmillió forint gyűlt össze tüzelőre a támogatóknak köszönhetően. Az egyesület szerint már ez is hatalmas segítség lesz sok  családnak, de továbbra is szükség van adományokra, ezért még február 15-éig várják a felajánlásokat, hogy minél több emberhez eljusson a segítség.

Mind szociális, mind egészségügyi szempontból óriási szükség lenne politikai akaratra ahhoz, hogy változzon a helyzet. Elengedhetetlen például az épületek korszerűsítése, szigetelése és az alacsony károsanyag-kibocsátású fűtési rendszerek telepítése állami hozzájárulásból. De kezdetnek már az is megtenné, ha legalább megfelelő minőségű és mennyiségű tüzelő kerülne a megfelelő kályhákba, a szociális védőháló pedig nem hagyná, hogy tragédiához vezessen a tüzelő hiánya.

A pénzadományotokat az alábbi számlaszámra várják:

K&H Bank Zrt.
10400140-00026699-00000006

Közlemény: „tűzifa”

Címlapkép: pixabay.com