Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Koronavírus: Egyre közelebb a világjárvány lehetősége, 56-ra emelkedett a halálos áldozatok száma

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés (16:20): A francia kormány várhatóan még vasárnap bejelenti, hogy hazaszállítja a francia állampolgárokat az új koronavírus epicentrumának számító kínai Vuhanból, ezt Agnes Buzyn egészségügyi miniszter közölte.(MTI)

Korábban írtuk:

Az EU-ban, Kínában, valamint a WHO laborjaiban is nagy erőkkel dolgoznak a nemrég Kínában fejét felütő koronavírus-járvány ellenszerén, ám egyelőre sikerekről nincs tájékoztatás.

Közben vasárnapra 56-ra emelkedett hivatalosan a halálos áldozatok száma, míg a kínai hatóságok által elrendelt karantén immár több, mint 50 millió ember mozgását korlátozza.

A kórokozó egyelőre ellenállónak bizonyult az antibiotikumok széles skálájával szemben, és nincs rá gyógyszer. Jelenlegi ismereteink szerint súlyosabb tünetei közé tartoznak a légzőszervi tünetek, láz, köhögés, légszomj és légzési nehézségek, a tüdőgyulladás, a súlyos akut légúti szindróma és a veseelégtelenség.

Eddig 14 országból erősítették meg a kór megjelenését, Kína mellett Dél-Korea, Japán, Tajvan, Vietnam, Thaiföld, Nepál, India, Malajzia, Szingapúr, valamint Franciaország, Kanada, és az Egyesült Államok is érintett. Franciaországban vasárnap lemondták a kínai újévhez kapcsolódó ünnepségeket Párizsban és Bordeuax-ban is, hogy megelőzzék az esetleges fertőzéseket.

Az Egyesült Királyság hatóságai jelenleg körülbelül 2000 embert keresnek, akik az elmúlt hetekben érkeztek haza a vírus fészkének számító kínai Vuhan városából.

Magyarországon egyelőre nem jelentettek vírusos eseteket, az MTI-t Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatta, aki szerint hazánkban kicsi az esélye a járvány kitörésének. A koronavírus laborban egyértelműen kimutatható, a diagnosztikai feltételek ehhez Magyarországon megvannak.

Eközben huszonkét kínai tartományban első szintű közegészségügyi riasztást rendeltek el, ez összesen 1,1 milliárd emberre vonatkozik. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szombat reggel nyilatkozatot adott ki arról, hogy ellenőrzőállomások felállításával tervezik kiszűrni a tüdőgyulladás-gyanús utasokat a buszokról, vonatokról és repülőkről országszerte.

A kiszűrt koronavírus-gyanús embereket azonnal kórházba fogják szállítani, az érintett közlekedési eszközöket és pályaudvarokat pedig azonnal fertőtlenítik. Vuhanban megkezdték egy ezerágyas kórház építését kifejezetten a koronavírusban szenvedők számára, a tervek szerint ez február 3-ára készül el.

(Reuters; The Guardian)