Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A YouTube moderátorai kötelesek jelenteni, ha a munkájuk PTSD-t okoz nekik, de ha megteszik, kirúgják őket

Ez a cikk több mint 4 éves.

A YouTube tartalommoderátorait arra kötelezik, hogy írjanak alá egy dokumentumot, amivel elismerik, hogy a moderátori munka elvégzése poszttraumás stressz szindrómát (PTSD) okozhat – derül ki a The Verge által megszerzett adatok és az általuk készített interjúk alapján.

A mostani dokumentumot a texasi Austinban működő Accenture, a YouTube-ot üzemeltető Google moderálással megbízott partnere azután küldte szét dolgozói között, hogy december végén ugyancsak a The Verge riportot jelentetett meg az Accenture-nél dolgozó moderátorok romokban heverő mentális egészségéről.

Megértem, hogy zavaró lehet az általam felülvizsgálandó tartalom” – írja a most szétküldött „Elismerés” című dokumentum. „Lehetséges, hogy egy ilyen tartalom befolyásolhatja a mentális egészségemet és akár poszttraumás stressz szindrómát (PTSD) is okozhat. Teljes mértékben kihasználom a weCare programot és szükség esetén további mentálhigiénés szolgáltatásokat keresek. Elmondom a felettesemnek vagy HR tanácsadómnak, ha úgy gondolom, hogy a munka negatívan befolyásolja mentális egészségemet.

A PTSD-űrlap felsorolja a szenvedő moderátorok számára elérhető különféle cégen belüli támogatási szolgáltatásokat is, tehát a „wellness coachot”, a segélyvonalat és a HR-eseket, ugyanakkor azt is írják, hogy „A wellness coach nem orvos és nem tudja diagnosztizálni vagy kezelni a mentális egészség rendellenességeit”, vagyis szakszerű segítséget nem nyújtanak.

A dokumentum hozzáteszi, hogy „semmilyen munkáért nem érdemes feláldozni mentális vagy érzelmi egészségemet”, és hogy „ez a munka nem mindenkinek való” – ez azt sugallja, hogy az a munkavállaló, akinek a munkája negatívan befolyásolja mentális egészségét, az nem is tartozik az Accenture-höz. A nyilatkozat továbbá azt sem állítja, hogy az Accenture segítő lépéseket fog hozni a munkában szerzett maradandó károsodással élő munkavállalói érdekében, pedig ezt a szövetségi törvény előírja.

A The Verge által megkeresett munkaügyi ügyvédek elmondták, hogy ez arra utal, hogy amennyiben a munkavállalók bevallják, hogy komoly mentálhigiénés problémákat okozott nekik a moderátori munka, akkor segítségnyújtás helyett egyszerűen kirúgják őket.

„Úgy tűnik, hogy a cégek nem hajlandóak megfelelni a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi törvényben (OSHA) foglaltaknak és úgy átszabni ezeket a munkaköröket, hogy azok illeszkedjenek a törvény azon elképzeléséhez, hogy a munkavállalóknak biztonságban kell lenniük”

– mondta Hugh Baran, a nonprofit Nemzeti Foglalkoztatási Törvény Projekt munkatársa. Baran szerint az egész nyilatkozat klasszikus esete a „fordított pszichológiának”: nem a cég felelős a dolgozói munkával kapcsolatos egészségéért, hanem a nyilatkozat aláíratásával az Accenture megpróbálja a munkavállalóira hárítani a felelősséget, és azt hiteti el a dolgozókkal, hogy amennyiben tényleg maradandó sebeket okoz nekik a moderátori munka, akkor nem a munkakörrel, hanem velük van a baj.

Tehát akinek maradandó traumát okoz, hogy egész nap mások által károsnak jelentett erőszakos, terrorizmushoz vagy pornográfiához köthető tartalmakat kell nézniük, azok e szerint az indoklás szerint egész egyszerűen nem valók a céghez.

Baran szerint azért vezette be az Accenture is a PTSD elfogadásának aláíratását a nekik dolgozó moderátorok között, mert ez csökkenti annak valószínűségét, hogy komoly mentális problémák kialakulása esetén pereljen a munkavállaló. Hangsúlyozta azonban, hogy

„a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi törvény legtöbb értelmezése szerint nem számít, mit íratsz alá az embereiddel, nem küszöbölheted ki, hogy biztonságos munkakörülményeket kell biztosítanod az alkalmazottaidnak.”

Mindeközben a cég alkalmazottai sokkolódva tapasztalják, hogy a cég csak most ismerte el, hogy az ott végzett munka maradandó egészségkárosodást okozhat. Nem mintha le lennének maradva: valójában bár világszerte tízezrek dolgoznak nap mint nap tartalommoderátorként a különféle közösségi felületeknél, foglalkoztatóik a munkakörrel járó veszélyeket gyakran elhallgatják. Ez az eddigi leghatározottabb kiszivárgott bizonyíték bármely tartalommoderátor cégtől arra vonatkozóan, hogy cégen belül is elismerik, hogy az ilyen munkakörökben moderátorok számára súlyos következményekkel járhat a mentális egészségükre nézve a napi munka.

Annak ellenére, hogy az Accenture a The Verge-nek azt kommunikálta, hogy a dokumentum aláírása önkéntes, a jelenlegi alkalmazottaik másról számolnak be.

A lap által megszólaltatott moderátorok elmondták, hogy feletteseik kirúgással fenyegették őket, amennyiben nem írják alá a dokumentumot, amivel lényegében elfogadják a rendkívül veszélyes munkájuk jelenlegi állapotát, és azt, hogy a mostani helyzeten az Accenture változtatni sem tervez. Az aláírás kötelező érvényűségéről a dokumentum is ír:

„A dokumentumban foglalt összes követelmény betartása szigorúan kötelező”

valamint

„A követelmények be nem tartása súlyos kötelességszegést jelent az Accenture alkalmazottai számára.”

Ez már a sokadik alkalom, hogy aggasztó hírek merülnek fel a leggyakrabban használt oldalaink hátteréről: például az Amazon gigantikus raktáraiban  híresen szörnyűek a munkakörülmények és másodpercre leszabályozott és megfigyelt keretek között kell dolgozniuk az alkalmazottaknak, nem ritka, hogy mosdóba sincs idejük elmenni. Nemrég felreppent továbbá a techóriások hierarchikus láncai legalján dolgozó, munkában elhunyt gyerekmunkások halálának híre vagy éppen az is, hogy a YouTube-ot is tulajdonló Google klímaváltozást tagadó szervezeteket támogat.

via The Verge
Címlapkép: Flickr / Esther Vargas