Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Klímaváltozást tagadó szervezeteket támogat a Google

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Tekintélyes összegű” anyagi támogatást nyújtott a Google több mint egy tucat olyan jobboldali amerikai szervezetnek, amely tagadja a klímaváltozást és aktívan küzd a klímaváltozást fékezni akaró kezdeményezések ellen. A brit Guardian leleplező riportja szerint a techóriás önös érdekből ad pénzt ezeknek a szervezeteknek,

hiszen a klímatagadás mellett ugyanők lobbiznak a nagyvállalatok, különösen a techcégek gyengébb állami szabályozásáért.

A Google a transzparencia jegyében teszi közé, hogy milyen szervezeteket is támogat, arról azonban nem hoz nyilvánosságra információkat, konkrétan mennyit is ad.

A támogatott szervezetek között ott van a például az a Competitive Enterprise Institute (CEI) nevű csoport, amelynek fontos szerepe volt abban, hogy meggyőzze Donald Trumpot, vonja ki az USA-t a párizsi klímaegyezményből. A szervezet azóta is kritizálta már Trumpot, hogy nem elég radikális a korábbi környezetvédelmi szabályozások leépítésében.

Ugyancsak a kedvezményezettek közt van a State Policy Network (SPN) nevű ernyőszervezet is, amely több tudományellenes csoportot is a tagjai közt tud. Az egyik tagszervezet például „klímatéveszmék” terjesztésével vádolta meg Greta Thunberg klímaaktivistát.

Több más jobboldali, republikánus holdudvarba tartozó, illetve szén- és kőolaj-kitermeléssel foglalkozó cégek által alapított lobbicsoport és think tank is megtalálható a listán, olyanok is, amelyek évtizedek óta küzdenek a klímaváltozást kimutató tudományos kutatások aláásásáért.

A CEI energiaügyi és környezetvédelmi osztályának igazgatója, Myron Ebell már húsz éve alapított nagyvállalati szponzorációból működő klímaváltozás-tagadó szervezet et,

nemrégiben pedig azért lobbizott, hogy a Trump-kormányzat vonja vissza azt a környezetvédelmi hatósági jelentést, amely az amerikai polgárok egészségére és jólétére nézve károsnak nevezi a szén-dioxidot.

A Google egyik szóvivője úgy nyilatkozott, a támogatás nem jelenti azt, hogy egyetértenek a támogatott szervezetek klímaváltozással kapcsolatos állításaival. A szóvivő hangsúlyozta, sok különböző politikai meggyőződésű szervezetet is támogatnak, elég ha a technológiai kérdésekben egyetértenek velük, más ügyekben nincs szükségszerű konszenzus.

Mivel az utóbbi időkben egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek a túl nagyra nőtt technológiai vállalatok erősebb állami szabályozását követelik, sőt olyan javaslatok is egyre népszerűek, amelyek feldarabolnák a sokszor kvázi monopolhelyzetben lévő óriásokat. A Guardiannak nyilatkozó egyik forrás szerint érthető tehát, hogy a cégek vezetői olyan szövetségeseket keresnek, akik az állami szerepvállalás csökkentését szorgalmazzák és hangosan kiállnak a nagytőke szabadsága mellett. A Google mellett az Amazon is támogat ilyen szervezeteket.

A kritikusok szerint azonban ezzel a Google érdemben egy kétarcú játékot játszik. Hiába állítja ugyanis, hogy 2007 óta karbonsemleges cégként működik, ha közben a támogatásaival aláássa a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Bill McKibben prominens amerikai környezetvédelmi szakértő szerint a Google és más hasonló cégek gyakorlatilag „zöldre mossák” magukat a közvélemény előtt, de nem tesznek azért, hogy megszűnjön a klímatagadó lobbi Washingtonban, és végre érdemi politikai döntések születhessenek az ügyben.

Címlapkép: Flickr / Niharb