Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány hajlandó biztosítani azt a 2 milliárd forintot, amelyből Karácsony egészségügyi fejlesztéseket hajtana végre

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tegnap egy sajtótájékoztató keretein belül mutatta be Karácsony Gergely tervét, miszerint a kormánytól kialkudott 50 milliárdos fővárosi büdzsé-hozzájárulásból évi 1,5-2 milliárd forintot arra fordítana, hogy eltüntesse a túlbúrjánzó CT- és MR-vizsgálati várólistákat. A tervezet szerint a mostanihoz képest negyvenezerrel több CT-vizsgálatra és tízezerrel több MR-vizsgálatra elegendő forrást teremthet elő a főváros, amellyel a „várólisták lényegében megszűnnének”, mondta Karácsony.

Fürjes Balázs a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár ma azt nyilatkozta az MTI-nek:

a kormány száz százalékban biztosítja a fővárosnak azt a kétmilliárd forintot, amely az egészségügyi fejlesztésekhez szükséges.

A kormány és a főváros között zajló tárgyalásokról Fürjes azt mondta: intenzíven, nyitottan, megoldásokat keresve, a budapestiek számára eredményesen tárgyaltak Karácsonnyal. A napirendre a budapestiek gyógyítása, a budapesti egészségügyi ellátás javításának lehetőségei és a fővárosi szemétszállítás (ún. kukaholding) is felkerült.

A közlemény szerint abban is megegyeztek, hogy a kétmilliárdos fejlesztés mellett a kormány a központi költségvetésből idén összesen 10 milliárd forinttal támogatja a budapesti kerületek járóbeteg ellátási szolgáltatását, vizsgálatokat, gépek, eszközök beszerzését, rendelők építését, felújítását.

A szemétszállítás ügyében azt nyilatkozta Fürjes, hogy a kormány fenn kívánja tartani az egységes, országos hulladékgazdálkodási rendszert, amelynek egyrészt az uniós követelmények, másrészt a gazdaságosság és a környezetvédelem az oka. Fürjes szerint az ezt a feladatot ellátó cégnek nincsen tartozása a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) felé, a 2019-es évre minden számlát rendeztek, csak az utolsót nem, amelyet viszont még be sem nyújtott feléjük az FKF.

„Úgy álltunk fel az asztaltól, hogy nem a vitát, a konfliktust keressük, és a szakmai megoldást mindketten napokon belül lehetségesnek tartjuk”

-jellemezte a találkozót a miniszter.

Az FKF vezérigazgatóját egyébként nemrég, december elején menesztette posztjáról a főpolgármester, ugyanis az egy olyan céggel szerződött le, amely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik.

(HVG)

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi