Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony 1,5-2 milliárdból tüntetné el a CT- és MR-várólistákat Budapesten

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nagyjából 1.5 – 2 milliárd forintból csökkentené a túlburjánzott CT- és MR-vizsgálati várólistákat a főváros által a kormánytól kialkudott 50 milliárdos hozzájárulásból Karácsony Gergely.

Ma bemutatott terveik szerint a mostaniakhoz képest 40.000-el több CT-vizsgálatra (+28%) és plusz 10.000 MR-vizsgálatra (+33%) elegendő forrást teremthet elő a főváros,  ezzel Karácsony szerint „a várólisták lényegében megszűnhetnek.”

A fejlesztéshez a kormánnyal való egyeztetés során évi 2 milliárd forintot használnák fel. Az eddigi tárgyalások alapján Karácsony kijelentette, „lát esélyt arra”, hogy erről Budapest és a kormány hamarosan megegyezik.

A főpolgármester mai sajtótájékoztatóján Havasi Gábor budapesti momentumos egészségpolitikussal, a fejlesztések újonnan kinevezett felelősével közösen mutatták be az új tervet, amelynek során elsősorban a budapesti járóbeteg-ellátás helyzetét javítanák különböző forrásokból, amelynek beszerzése folyamatban van.

Karácsony szerint a pénz legfontosabb forrása az a megállapodás, amelyet Budapest az atlétikai világbajnokság megrendezéséért cserébe kapot a kormánytól.

A CT- és MR-vizsgálatok számának megnövelése Havasi és Karácsony szerint is azért rendkívül fontos, mert a daganatos megbetegedések mintegy negyede idejekorán kezelhető, ha azt sürgős CT- és MR-vizsgálat során kiderítik. Éppen ezért a fővárosi döntéshozók szerint a 2-3 hónapos jelenlegi előjegyzési rendszer és várólista idei, lényegi csökkentéséhez van szükség minimális szinten 2 milliárd forintra, és elsősorban a daganatos megbetegedés-gyanús esetek vizsgálata lenne a jelenlegi fejlesztés prioritása, budapesti lakcímkártyával rendelkezőknek.

Ezenkívül kerületi járóbeteg-ellátási rendszerre további 8 milliárd forintos fejlesztésekre van szükség Havasi Gábor szerint.

A fejlesztések koordinálására megalakul egy új szervezet, a Budapesti Egészségügyi Fórum, amely a főváros egészségügyi fejlesztési koncepcióját, javaslatait dolgozná ki, amelyeket azután a kormány felé hivatalosan a fővárosi vezetés terjesztené elő és képviselné.

Karácsony sajtókérdésre elmondta, természetesen vannak részletes javaslataik a budapesti fekvőbeteg-ellátás ugyancsak nagyon rossz helyzetének fejlesztésére is, és a főpolgármester reményét fejezte ki, hogy ezeknél a fejlesztéseknél is kikéri majd a kormányzat Budapest véleményét.

Azt is elmondta, folyamatosan keresik a telkeket az új, budapesti szuperkórház-beruházás céljára, és Karácsony azt gondolja, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának februárban esedékes következő ülésén ebben az ügyben is megtehetik majd a javaslataikat.

A Karácsony és a kormány között született, december végi megállapodást a kormány végül határozatban is ratifikálta december 31-én. Ennek értelmében a budapesti városvezetés hozzájárul a 2024-es atlétikai vb megrendezéséhez és az ezzel kapcsolatos fejlesztésekhez, amennyiben a kormány 50 milliárd forinttal támogatja addig a főváros egészségügyi rendszerének fejlesztését. Karácsonyék most azt mutatták be, eddig 2020-ra ennek a megállapodásnak a keretében milyen terveik születtek.

Karácsony Gergely és Havasi Gábor sajtótájékoztatóját itt lehet visszanézni:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd