Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten

Ez a cikk több mint 4 éves.

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal péntekre virradó éjszaka az MTI-vel.

Közleményük szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken a szálló por koncentrációjának napi átlaga a tájékoztatási határérték körül alakulhat – javulás nem várható. Szombaton a frontátvonulás és megerősödő szél hatására kitisztul a levegő. Vasárnaptól napközben javulhat a levegőminőség, majd az éjszakai órákban erőteljes romlás kezdődik. Ez a folyamat hétfőn is megismétlődhet: éjszaka hirtelen, erőteljes romlás után napközben javuló tendenciákkal.

A hivatkozott és a Fővárosi Önkormányzat honlapján is közzétett hatósági határozat önkéntesen betartandó, megelőző intézkedései közül kiemelték, hogy a további romlás elkerülése érdekében mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot – a legszennyezőbb gépjárművek, valamint a belső égésű motorral hajtott segédmotoros kerékpárok és a belső égésű motorral hajtott kerékpárok esetén -, és részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

A helyzet további romlása esetén elrendelhető a riasztási fokozat is. Ebben az esetben a budapesti forgalomkorlátozó intézkedések – az azt megszüntető intézkedés hiányában – minden nap 6 órától 22 óráig tartanak.

Dorosz Dávid, a klímavédelemért és fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettes tegnap már Facebook-oldalán figyelmeztetett a légszennyezettség egészségügyi veszélyeire. Dorosz idézte a Nemzeti Népegészségügyi Központot, amely emlékeztetett:

„A légszennyezés nem csak a légzőrendszert terheli meg, hanem a szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros hatással bír rövid és hosszú távon egyaránt.”

Mivel már most sem kedvezőek az adatok, ezért a gyermekek, idősek, krónikus betegségben szenvedők számára nem javasolt a hosszabb ideig szabadban való tartózkodás, aktív fizikai tevékenység végzése – tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

A légszennyezés világszerte kifejti káros hatásait, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétmillió ember hal meg évente, továbbá több száz millió ember szenved valamilyen egészségkárosodást miatta. Dr. Tedros Adhanom, a WHO elnöke 2018-ban úgy fogalmazott:

„A világ mostanra egy nagy dohányzósarokká változott,  a szmognak ugyanolyan hatása lesz az emberekre, mint a cigarettának. Azonban mindegy, hogy valaki gazdag vagy szegény, a légszennyezésnek mindenki áldozatává válik.”

Magyarország több településén, köztük Budapesten is ebben az időszakban évről évre jelentős mértéket ölt a szmog, a korábbi években is volt már példa arra, hogy tájékoztatási és riasztási fokozatokban is elrendelték a szmogriadót.

(MTI / Mérce)

Címlapkép: MTI / Balogh Zoltán