Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

WHO elnök: A szmog az új cigi

Ez a cikk több mint 5 éves.

A World Health Organization (WHO) elnöke, Dr Tedros Adhanom szerint mára már akkora méreteket ölt a légszennyezettség, hogy emiatt hétmillió ember hal meg évente, továbbá több száz millió ember szenved valamilyen egészségkárosodást. Az elnök szerint a

„A világ mostanra egy nagy dohányzósarokká változott,  a szmognak ugyanolyan hatása lesz az emberekre, mint a cigarettának. Azonban mindegy, hogy valaki gazdag vagy szegény, a légszennyezésnek mindenki áldozatává válik. Ezt vehetjük egy csendes segélykiáltásnak tőlem”

–fogalmazott a WHO vezérigazgatója.

Adhanom már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy nincs sok időnk megfordítani a folyamatokat:

„A mostani egy meghatározó pillanat, fokozni kell a cselekvést, és sürgősen választ kell adni erre a kihívásra.”

A szmog évről-évre egyre több ember halálához vezet. Először tömegesen 1952. december 4-én gyilkolt Londonban. A város felett öt napig ült a  „Nagy Köd”,  ezalatt négyezer embert ölt meg és további százötvenezret pedig kórházban kellett kezelni az óriási szmogfelhő miatt.

Magyarországon is elkeserítő a helyzet, hiszen az Európai Számvevőszék (ECA) jelentése szerint Magyarország légszennyezettségi helyzete nem javul, sőt, már rosszabb a levegő, mint Kínában vagy Indiában. Az Európai Környeztvédelmi Ügynökség 2017-es adatai alapján a légszennyeződés Magyarországon évente több mint 14 ezer ember halálát okozza, valamint több mint 1 millió ember megbetegedéséhez vezet.

Az Európai Bizottság idén májusban a rossz levegőminőség miatt Magyarországot az Európai Bíróság elé utalta.

Hazánkban  a lakossági tüzelés is problémát okoz: sajnos sok háztartásban vegyes tüzeléssel fűtenek, a szegényebb területeken pedig, ha elfogy a tűzifa, a rászorulók kénytelenek elégetni bármit, ami meleget adhat. A kormány legfrissebb állásfoglalásában annyival intézi el az ügyet, hogy megkéri a szegény embereket: fűtsenek „okosan”, miközben a rezsicsökkentés szilárd tüzelőanyagra például nem jár.

(The Guardian)