Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Évente több mint 10 ezer ember korai halálát okozhatja a szmog, még sincs ellene hatékony kormányzati fellépés

Ez a cikk több mint 7 éves.

Hazánk élen jár Európában a légszennyezés miatti elhalálozást tekintve: közel tizenháromezer magyar ember hal meg évente a rossz levegő miatt. Fontos, hogy szmog idején kerüljük az autók használatát, és minél kevesebb időt töltsünk a szennyezett levegőn. A szmog és az általa okozott egészségkárosodás a mindennapjaink része, a kormányzat részéről egyelőre mégis várat magára a hatékony fellépés.

szmog2.jpg

A szmogriadó kapcsán érdemes újra elmondani, hogy csak a részecskeszennyezés miatt közel 13 ezren halnak meg Magyarországon idő előtt az EEA (Európai Környezetvédelmi Ügynökség) 2016-os jelentése szerint. Hazánk azon európai országok egyike, ahol a legmagasabb a légszennyezés miatti egészségkárosodás. A levegő részecskeszennyezése szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos elváltozásokat, légúti megbetegedéseket és a magzatokban-gyermekekben fejlődési rendellenességet okozhat.

A siralmas hazai helyzet ellenére Magyarország tavaly decemberben  nem támogatta az uniós szavazás során az új, szigorúbb levegőtisztaság-védelmi jogszabályt, melyet szerencsére az EU tagországok nagy többsége elfogadott.

Pedig az egészségkárosító légszennyezés hihetetlen gazdasági kárt is jelent, már csak a betegen eltöltött rengeteg munkanap és az egészségügyi költségek alapján is.

Az EEA-riport is kiemeli, hogy egész Európában a háztartások, a háztartási tüzelés felel a részecskeszennyezés több mint felééért. Sajnos hazánkban a mai napig népszerű a vegyes tüzelés, és aránya még igen jelentős mértékben növekedett is 2008-2010 között a gázáremelkedés hatására. A száraz fa is sokkal szennyezőbb, mint a gáz vagy távfűtés, ám ha valaki lignittel, barna szénnel vagy nedves fával fűt, akkor még sokkal jelentősebben növekszik az egészségkárosító korom kibocsátás.

A legnagyobb problémát viszont az illegális műanyag-, textil- és egyéb hulladékégetés jelenti. A lakossági tüzelőberendezések szennyezéskibocsátása sajnos Magyarországon még nem szabályozott, ez az uniós szabályozás alapján a 2020-as évek elejétől lesz kötelező.

A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace még tavaly 6 pontos javaslatcsomagot adott át a miniszterelnökségnek, melyben többek között kérte, hogy lépjen fel hatékonyan a hatóság az illegális szabálytalan égetés ellen, korlátozzák a szennyező lignit és a vizes fa felhasználását, és ezzel párhuzamosan segítsék a rászorulókat, hogy tudjanak szabályosan, mások egészségét nem károsító módon fűteni. Az Országgyűlés azonban nem támogatta azt a javaslatot, melyben a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke 20 milliárd forintot irányzott elő szociális tűzifára és egyéb intézkedésekre a rászorulók érdekében.

Amíg viszont nincs hatékony lépés, marad a rossz levegő, a szmog és a szmogriadó. A dízel járművek, különösen a régiek jelentős mértékben hozzájárulnak a szennyezéshez, így fontos, hogy azok ne járják a szennyezett települések útjait. A fűtést ugyan korlátozni nem szabad, ám nagyon fontos, hogy ilyenkor fokozottan figyeljen mindenki arra, hogy csak száraz fával fűtsenek a kályhákban.

Próbáljuk  kerülni az egyéni gépjármű közlekedést, különösen a régi és dízel autók használatát. Üdvözlendő Szeged önkormányzatának döntése, ahol szombatig ingyenessé tették a tömegközlekedést, hogy megkönnyítsék az autókról való lemondást.

Eleve csak a lehető legrövidebb ideig tartózkodjunk a szennyezett levegőn, és semmiképp ne erőltessük meg magunkat, ne sportoljunk a szabadban. Különösen a gyermekek, idősek, légúti és keringési betegek, várandós nők érzékenyek a rossz levegőre.

 Simon Gergely

A szerző a Greenpeace környezetkémikusa

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.