Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Passzív leépítés zajlik országszerte, a kecskeméti Mercedes gyárban is megváltak pár dolgozótól

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Index úgy értesült, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban több dolgozótól is megváltak január hatodikán, az elbocsájtásokat furcsa módon pedig nem a vállalat HR osztályán, hanem a cég főbejárata melletti melléképület előadótermében intézték. A lap információi szerint a gyár négy üzeme (prés-, felületkezelő-, összeszerelő és karosszériaüzem) közül létszámcsökkenés a karosszériaüzemben történt.

Az Index azt is írja: a helyiek körében egy ideje már terjengtek pletykák az elbocsájtásokról, de úgy érezték, a tervezett gyártási mennyiség és a betervezett hétvégi munkák nem engedik meg a létszámcsökkenést. Ráadásul úgy tudják, hogy határozott munkaszerződéssel rendelkező kollégákat bocsájtottak el.

A cég kommunikációs osztálya szerint szó sincs ilyesmiről:

„A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban nincs szó tömeges elbocsátásról. Hétfőn néhány, egyedi esetben került sor munkaszerződések felbontására: ez a döntés az egyes gyártási folyamatok optimalizálása révén elért hatékonyságnövekedéssel függ össze. Kérjük megértését, de az érintettek magánszférájának és személyes adatainak védelme érdekében a témában további információt nem adhatunk. A Mercedes-Benz kompaktautói iránti világszerte élénk kereslet miatt a kecskeméti gyár termelési programja 2020-ra is telített, így január 6. óta – a téli karbantartási szünetet követően – ismét teljes kapacitással folyik a termelés a gyárban.”

A Mérce telefonon érte el László Zoltánt, a Vasas Szakszervezet alelnökét, aki arról számolt be: a hír hallatán ők is megkeresték a helyi szervezeteiket, akiktől azt az információt kapták, hogy nem jelentettek be csoportos létszámleépítést. Úgynevezett passzív leépítés viszont zajlik országszerte, amelynek lényege, hogy nem hosszabbítják meg a szerződéseket, valamint a legtöbb helyen, ahol bértárgyaláson vettek részt, arra hívták fel a szakszervezet figyelmét: a jövőben alacsonyabb létszámmal fognak működni. Az Electrolux és a Dunaferr már jelezte is, hogy 2020 második felében nagyobb leépítést terveznek: előbbi mintegy 800, utóbbi 300 dolgozótól tervez megválni.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás