Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Varju vallomást tett az ügyészségen, egyelőre nem rabosították

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma, azaz hétfőn hallgatta meg az ügyészség Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét a tavaly az MTVA épületében történt erőszak ügyében, melynek során a biztonsági őrök a földre teperték az épületben a hatályos törvények szerint jogszerűen tartózkodó politikust.

A meghallgatás utáni sajtótájékoztatón Varju elmondta, kihallgatták mindkét ügyben, melyek miatt mentelmi jogát felfüggesztették, ezek miatt panaszt emelt, valamint mindkettő ügyében részletes vallomást tett. Egyik ügy garázdaság és súlyos testi sértés, melyet az ügyészség szerint az MTVA-ban követett el egy biztonsági őr ellen, a másik esetben az ügyészség gyanúja szerint Varju a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.

Varju elmondta, azt várja el, hogy az ügyészség

„egyértelműen álljon az állam és ilyen értelemben az országgyűlés, az országgyűlési képviselő mellé,”

mert amit tett, azt törvényesen tette, és ami történt az a demokrácia védelmében történt.

Varju szerint politikai megrendelés áll fenn a Fidesz részéről, az ügyészségnek azonban be kell bizonyítania, hogy nem a kormánypárt oldalán áll, hanem a jogot védi, és támogatja, hogy az országgyűlési képviselők éljenek ellenőrzési jogukkal.

Varju a másik üggyel kapcsolatban elmondta, miután egyfordulóssá tették a választásokat, az ellenzéki pártoknak meg kell, hogy legyen a lehetőségük az előzetes egyeztetésre, tekintve, hogy ilyen rendszerben az ellenzék csak az egy az egy ellen felállásban győzheti le a Fideszt

A politikus elmondta, továbbra is mindent meg fog tenni, hogy jogállam legyen Magyarországon, majd hitet tett, miszerint

„hiszem, hogy lesz még köztársaság.”

Az erről készült felvételt az alább nézhetitek vissza.

Varju támogatói tüntetést is szerveztek az ügyészség budapesti, Könyves Kálmán körúti épülete elé, melyen nagyjából 50 veterán ellenzéki tüntető és aktivista, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, a közmédiás tüntetések központi alakja, Czeglédy Csaba ügyvéd és Harangozó Tamás jelentek meg. A politikusok sajtótájékoztatót is tartottak, mielőtt Varju bement az ügyészségre, erről, valamint a tüntetésről készült felvételünket az alább tudjátok visszanézni (sajtótájékoztató nagyjából a hatodik perctől).

Varju elmondta, jogtalanul vádolják, hisz törvényes lehetősége volt, hogy képviselőként társaival együtt bemenjen az épületbe, ennek ellenére – és annak ellenére, hogy a biztonságiak dulakodtak vele – elképzelhető, hogy az épületben rabosítani fogják (ami végül nem történt meg).

Hadházy szerint a rendszerváltás utáni politikai élet egyik legsúlyosabb eseménye, ami miatt ott állnak az ügyészség előtt, és mikor Varju átlépi a küszöböt, az kis lépés lesz egy embernek, de hatalmas ugrás Magyarország diktatúra felé vezető útján.

Harangozó Tamás kifejtette, szolidárisnak kell lennünk minden polgártársunkkal és képviselőtársukkal, akivel ilyen igazságtalanság történik. Elmondta, hogy ott volt, mikor Varjut ütötték-vágták, és nem tudták, hogy mi történik, csak hallották ami az emeleten zajlik, azonban nem engedték őket az események közelébe.

Maga a dulakodás 2018. december 17-én történt az MTVA Kunigunda útján lévő székházában, mikor a rabszolgatörvény ellenes tüntetések keretében előző nap ellenzéki képviselők mentek be az épületbe, hogy beolvastassák követeléseiket, ez azonban nem történt meg.

A tévé vezetése és biztonsági személyzete azonban hamarosan megunta az épületben grasszáló képviselőket, így úgy döntöttek, akár erőszakkal is eltávolítják a politikusokat a tévészékházból, melyről a képviselők mellett az MTVA kiszivárgott felvételei is tanúbizonysággal szolgáltak.

Ennek ellenére az ügyészség Varju ellen kezdett intézkedésbe, mentelmi jogát is felfüggesztették, a hivatalos indoklás szerint

„Varju László másnap délelőtt a stúdióba történő bemenetel érdekében nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának. Dulakodás közben az egyik biztonsági őrnek több másodpercen keresztül kézzel megszorította a vádliját. Miután a biztonsági őrök társuk lábát kiszabadították, Varju Lászlót a stúdió ajtajától eltolták.

Még ugyanezen a napon, délután, Varju László a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyíltak. Varju László többszöri felszólításra sem távozott. A képviselőt ki akarták vezetni, majd vele szemben – erőszakos ellenállása miatt – testi kényszert alkalmaztak, azonban Varju László továbbra is ellenszegült, a földre feküdt, egy biztonsági őr lábát elkapta, majd kihúzta, melynek következtében a férfi a földre esett. A sértett az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Az országgyűlési képviselő cselekménye garázdaság vétségének, valamint súlyos testi sértés bűntettének megállapítására lehet alkalmas.”

Szeptemberben azonban bíróság mondta ki, hogy nem volt igazolt a birtokvédelmi eljárás elrendelése, hiszen

„a képviselők jogszerűen és jóhiszeműen léptek be és maradtak bent az épületben, a képviselői jogosítványaikat gyakorolva”.

Címlapkép: Mérce fotó