Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Polt Péter újra Varju László mentelmi jogának felfüggesztését kéri, ezúttal az MTVA-ban történek miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Négy napja, hogy az Országgyűlés Polt Péter legfőbb ügyész kérésére felfüggesztette Varju László DK-s országgyűlési képviselő mentelmi jogát, a főügyész azonban most újabb mentelmi jog-felfüggesztést kér. A Legfőbb Ügyészség honlapján péntek reggel megjelent közlemény szerint a hatóság a tavaly decemberi tüntetések során, az MTVA székházában történtek kapcsán

garázdaság, valamint súlyos testi sértés gyanúja miatt indított eljárást a képviselő ellen.

Most az eljárás lefolytatása érdekében kéri az ügyészség a mentelmi jog felfüggesztését.

Mint sokan emlékezhetnek, a rabszolgatörvény elleni tüntetéssorozat egyik epizódjaként tavaly december 16-án este tüntetés volt az MTVA székháza előtt, mely után ellenzéki képviselők bementek a közmédiába, és ott töltötték az éjszakát. Másnap az ottani biztonságiak dulakodtak Hadházy Ákossal, Szél Bernadettel és Varju Lászlóval is, utóbbit később mentők vitték el, Hadházyt és Szélt pedig biztonságiak szó szerint kidobták az épületből.

A Varju László elleni fellépésről itt nézhető meg videófelvétel, az ügyészség azonban a biztonságiak ellen nem indított eljárást.

Az ügyészség közleménye a történtekkel kapcsolatban most így fogalmaz:

„Varju László másnap délelőtt a stúdióba történő bemenetel érdekében nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának. Dulakodás közben az egyik biztonsági őrnek több másodpercen keresztül kézzel megszorította a vádliját. Miután a biztonsági őrök társuk lábát kiszabadították, Varju Lászlót a stúdió ajtajától eltolták.

Még ugyanezen a napon, délután, Varju László a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyíltak. Varju László többszöri felszólításra sem távozott. A képviselőt ki akarták vezetni, majd vele szemben – erőszakos ellenállása miatt – testi kényszert alkalmaztak, azonban Varju László továbbra is ellenszegült, a földre feküdt, egy biztonsági őr lábát elkapta, majd kihúzta, melynek következtében a férfi a földre esett. A sértett az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Az országgyűlési képviselő cselekménye garázdaság vétségének, valamint súlyos testi sértés bűntettének megállapítására lehet alkalmas.”

A képviselők azért mentek a közmédiába, hogy a tüntetések alkalmával megfogalmazott kiáltványukat beolvastassák. Az MTVA vezérigazgatója birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a képviselők ellen, ezt a III. kerületi jegyző meg is adta. Idén szeptemberben azonban bíróság mondta ki, hogy nem volt igazolt a birtokvédelmi eljárás elrendelése, hiszen

„a képviselők jogszerűen és jóhiszeműen léptek be és maradtak bent az épületben, a képviselői jogosítványaikat gyakorolva”.

Frissítés (12:00) – A DK szerint az ügyészség az áldozat ellen indít eljárást

A Demokratikus Koalíció közleményben reagált a Legfőbb Ügyészség bejelentésére. A párt azt írja:

„Itt az újabb gyalázat. A megtámadott, az áldozat ellen indít eljárást a hatalma elvesztésétől rettegő hatalom. Varju László mentelmi jogának kikérése azok után, hogy ellene követtek el erőszakot az MTVA székházában, bizonyíték arra, hogy szintet lépett az orbáni diktatúra.

Polt Péter és ügyészsége már nem csak segít a fideszes ügyek elsikálásában, hanem ellenzéki képviselők meghurcolására készül.

A DK szerint ez a lépés gyalázatos, és bízunk abban, hogy Varju László bírni fogja a lehető legszélesebb ellenzéki szolidaritást is.”