Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Országgyűlés felfüggesztette Varju László mentelmi jogát

Ez a cikk több mint 4 éves.

parlament 146 igen és 23 nem szavazattal 0 tartózkodás mellett a fideszes többségű parlament felfüggesztette a DK-s Varjú László mentelmi jogát.

A legfőbb ügyész egy folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványozta az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség gyanúja szerint ugyanis Varju László a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.

A szóban forgó jelölt az egykori szocialista Horváth Imre, aki 2017 novemberében lépett ki az MSZP-ből, akkori sajtóinformációk szerint azért, mert a 2018-as országgyűlési választáson az újpesti egyéni választókerület ellenzéki jelöltségét nem ő, hanem a DK-s Varju kapta meg.

Horváth végül elindult a választásokon az újpesti választókerületben, ám a szavazatoknak csupán 2,34 százalékát szerezte meg. A képviselői mandátumot Varju nyerte el, a voksok 40,8 százalékával.

A Demokratikus Koalíció korábban közleményben állt ki képviselője mellett, és hangsúlyozta: koncepciós eljárásnak tartják a Polt Péter vezette ügyészség fellépését.

A DK alelnöke hétfőn a mentelmi bizottsági ülést követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, semmilyen bűncselekményt nem követett el országgyűlési képviselőként, ami történt, az a „legfőbb ügyész koholmánya”.


Varju László úgy fogalmazott: az az ország egy diktatúra, ahol a pártállam képviseli a közvádat, ahol Polt Péter „fideszes politikusként jár el” az ellenzékiekkel szemben. „Orbán rendszerében élünk”, ahol az ellenzéki politikusoknak nem kell csodálkozniuk azon, hogy időről-időre ilyen koncepciós eljárás indul ellenük – tette hozzá Varju László, aki szerint minél sikeresebb lesz az ellenzék a jövőben, minél több vereséget szenved a Fidesz, Polt Péter annál több közvádas eljárást indíthat.

Címlapkép: Demokratikus Koalíció / Facebook