Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vádat emeltek a Számvevőszék épületét két éve összefestékező Gulyás Mártonék ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Vádat emelt a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség tizenegy férfival szemben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) épületének 2018. januári megrongálása miatt – közölte a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-vel.

A tizenegy vádlott – 31 és 59 év közötti férfiak – három társukkal az Állami Számvevőszék tevékenységét kifogásolták, és ennek kifejezésére 2018. január 17-én a kora délutáni órákban a számvevőszék V. kerületi, Apáczai Csere János utcai székházához mentek. A műemléki védettség alatt álló, állami tulajdonú épület falára narancssárga festéket öntöttek, majd azt ecsetekkel szétkenték. A székház falán mintegy 2 méteres magasságig, illetve a járdán festékfoltok képződtek, amelyek eltávolítása az épületen állagsérelemmel járt – írta a főügyész.

Hozzátette: az okozott kár meghaladja a 3,2 millió forintot.

Az ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalást mellőzve, büntetővégzéssel szabjon ki egy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, tíz társával szemben pénzbüntetést.

Ahogy arról akkor a Mérce is beszámolt, az akciót Gulyás Márton és az általa szervezett Közös Ország Mozgalom aktivistái hajtották végre. Akkor Gulyás úgy nyilatkozott, azért döntöttek az ÁSZ összefestése mellett, mert az intézmény a Fidesz-KDNP kormány hatalmi eszközévé vált. Gulyás szerint azzal, hogy a Számvevőszék büntetésekkel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat, megtagadta, hogy az embereket szolgálja.

Gulyás azt is elmondta, az akcióval nyilvánvalóvá akarja tenni, hogy az ÁSZ egyszerű politikai eszközzé vált a kormány kezében, nem végzi el közfeladatait, és arra kéri a polgárokat, ők is hozzá hasonló módon fejezzék ki azt, ha ezzel nem értenek egyet. Az épületre néhány transzparens is kikerült „Orbán markában az ÁSZ” és „Pártállami Számvevőszék” feliratokkal.

A festékszórós akciót másodpercek alatt berekesztették a Számvevőszék épületéből kivonuló Készenléti Rendőrség egységei, akik elrángatták a Közös Ország aktivistáit a faltól, ott sorfalat álltak, azután pedig megkezdődött az akcióban résztvevők igazoltatása is.

Ezek után a Számvevőszék épületéből is kijött egy karbantartó, aki magasnyomású vízsugárral elkezdte megtisztítani a szalagokkal a rendőrség által lezárt festékes falat.

Mivel vízalapú festékről volt szó, az eltávolítás viszonylag gyorsan le is zajlott.

A volt fideszes képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék 2017 novembere és decembere folyamán vetett ki jelentős bírságot először a Jobbikra tiltott kampánytámogatás vádjával, majd sorban a többi ellenzéki pártra is. Ezek közül a Jobbik 660 milliós büntetése a legkirívóbb, a többi ellenzéki párt 16 és 2 millió közötti büntetéseket kapott. Több párt is aláhúzta, a büntetés alapját képező jelentések nem indokolják egyértelműen a büntetési összegeket. A Fidesz és a KDNP nem kapott semmilyen büntetést.

Gulyás a Mércének már akkor jelezte: a festékezésért ő vállalja a felelősséget, és arra számít, szabálysértési eljárást indítanak ellene és az aktivisták ellen.