Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kizárták Maduro ellenzékének vezetőjét a venezuelai parlamentből a házelnökválasztás napján

Most vasárnap dönt arról a venezuelai kongresszus, hogy Juan Guaido, az ellenzék vezetője, maradhasson-e a népgyűlés elnöke, miután tavaly januárban megválasztották a közméltóságba, ezt követően pedig az USA által támogatott politikus egyoldalúan államelnökké nyilváníttatta magát.

A Nicolás Maduro és bolivárista rezsimje ellen tavaly januárban fellépő, és az ellen áprilisban országos ellenállásra buzdító ellenzéki elnök-aspiráns a mai szavazáson biztosítaná be újraválasztását, viszont a népgyűlés őrsége

egyszerűen megtagadta tőle a bejutást egyelőre, arra hivatkozva, hogy „nem vehet részt a szavazáson.”

Guaidónak a puszta számok alapján még lenne is esélye a hivatal újboli elnyerésére, lévén ellenzéki többség a törvényhozásban, de jelenleg mintegy 30 ellenzéki képviselő száműzetésben vagy börtönben van, vagy egyszerűen bujkál, és hírek keringenek arról is, hogy több ellenzékit megfélemlítettek a szavazás előtt.

Nicolás Maduro rezsimjét elítélő mozgalma élén 2019 januárjában milliós ellenzéki demonstrációk után jelentette be, saját magát nyilvánítja Venezuela törvényes elnökének, és célja a Nicolás Maduro vezette rezsim eltávolítása és az ország mély gazdasági-politikai válságának felszámolása volt.

Guaidó ideiglenes elnökségét legitimnek ismerte el az Egyesült Államok és az Európai Unió is. Madurót viszont a közeli Bolívia mellett Oroszország is aktívan támogatja, utóbbi speciális katonai egységeket is küldött az országba.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a külföldi sajtó jelentős részét – példáual a New York Timest, vagy a CNN-t – szintén kizárták az ülésről.

Hogyan lett ekkora katasztrófa Venezuelából?

A bolivárista rendszer belső ellentmondásairól, és az azok nyomán kialakult súlyos gazdasági-politikai válságról tavaly itt írtunk részletes elemzéstelnökv

(Reuters, Financial Times)