Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzéki vezér „felkelést” hirdetett Venezuelában, az elnökhöz hű erők több helyen erőszakot alkalmaztak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Az események élő videóban is követhetőek:

Venezuela's Opposition Leader Juan Guaido Initiates 'Final Phase of Operation Freedom'

VENEZUELA’S ‘FINAL PHASE’ TOWARD FREEDOM: Opposition leader Juan Guaido has urged Venezuelans to take to the streets as part of his ‘final phase of Operation Freedom’ to topple Nicolas Maduro’s government. The people of Venezuela have been in the middle of an intense humanitarian, economic, and political crisis for more than a year. Guaido claims to have the military on his side, but government officials refute that, saying the situation is under control. Guaido also has support from dozens of other countries, including the U.S.

Gepostet von NowThis am Dienstag, 30. April 2019

Frissítés, 18.06: A Guaidó által meghirdetett „Szabadság hadműveletet” eddig a nap folyamán erkölcsi támogatásáról biztosította Mike Pence amerikai alelnök és Jair Bolsonaro brazil elnök is.

Caracas és az ország több pontján is ellenzéki demonstrációk kezdődtek, amelyek sok helyen komoly összetűzésekbe torkollottak: Puerto Ordazban, a délnyugati Bolívar államban a rohamrendőrség megtagadta az oszlatási parancsot, és átállt a tüntetőkhöz.

Caracasban, a mozgalom kiindulópontján azonban a Nemzeti Gárda egyik páncélautója a légibázisról kihajtva legázolta az autópálya egy szakaszát blokkoló demonstrálókat.

&

Guaidó és López eközben Caracas Altamira városrészének főterén beszéltek több ezer emberhez. Juan Guaidó „országos katonai felkelést” hirdetett, és kijelentette:

„Nicolás Maduro rezsimjének ezennel vége!”

A házi őrizetből megszökő Leopoldo López ellen a Legfelső Bíróság elfogatóparancsot adott ki.

Megszólalt Nicolás Maduro elnök is, aki „acélidegeket” kért a venezuelai szimpatizánsaitól, azt mondva nekik, hogy a hadsereg „totálisan hűséges” uralmához.

Trump elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök még nem adtak ki nyilatkozatot, mindkettőjük szóvivője csupán annyit mondott, Washington és Moszkva „szorosan követi” az események alakulását.

Az orosz külügyminiszter azonban nemrég csatlakozott kubai kollégájához, és irodája nyilatkozatot adott ki arról, hogy a venezuelai ellenzék és amerikai támogatóik „felelőtlenül eszkalálják” a kényes helyzetet az országban.

Korábban: „Az alkotmány, és szabadság megvédésre” szólította fel Venezuela hadseregét Juan Guaidó, a január óta tartó, Nicolás Maduro és bolivárista rezsimje ellen fellépő ellenzéki elnök-aspiráns egy, helyi idő szerint ma kora reggel közzétett videóban.

A bejelentésnél Guaidó mellett volt látható Leopoldo López venezuelai ellenzéki képviselő is, aki elvileg 2017 óta házi őrizetben van, most mégis az utcára vonult.

A bejelentés után nem sokkal a Caracas melletti autópályán, Guaidó körül gyülekező néhány tucat katonára a londoni Guardian információi szerint feltehetően a közeli Carlota légibázisról könnygázgránátokat lőttek ki, hogy a gyülekezést feloszlassák.

Vladimir Padrino, a hadsereg vezérkari főnöke azonnal elítélte Guaidó bejelentését, és megerősítette, a venezuelai hadsereg döntő mértékben a jelenlegi rezsim és Nicolás Maduro elnök mellett áll.

„A fegyveres erők stabilan védelmezik továbbra is alkotmányunkat, és legitim módon megválasztott kormányunkat. […]Mindig hűségesek vagyun, és sohasem leszün árulók!”

– közölte.

Eközben a hírek szerint Eduardo Bolsonaro, a jobboldali brazil elnök fia a puccs bejelentésével egy időben a brazil-venezuelai határvidékre érkezett.

A bolivári párt hivatalos vezetője, Diosdado Cabello ezzel együtt azt is bejelentette, azonnal tömegdemonstrációt rendel el az elnöki palota előtt Caracasban, hogy „megvédje az elnököt és a legitim módon megválasztott kormányt.”

A puccsnak egyelőre nincsen más, lényeges jele, mint a Guaidó és López mögött látható, körülbelül 24-30 kiskatona és tiszt, és esetleg az a későbbi információ, hogy Leopoldo Lópeznek a titkosszolgálat belső elhárításának állítólag „átállt” egységei segíthettek megszökni a házi őrizetből.

Juan Guaidó liberális, Nicolás Maduro rezsimjét elítélő mozgalma élén 2019 januárjában milliós ellenzéki demonstrációk után jelentette be, saját magát nyilvánítja Venezuela törvényes elnökének, és célja a Nicolás Maduro vezette rezsim eltávolítása és az ország mély gazdasági-politikai válságának felszámolása volt.

Guaidó ideiglenes elnökségét legitimnek ismerte el az Egyesült Államok és az Európai Unió is. Madurót viszont a közeli Bolívia mellett Oroszország is aktívan támogatja, utóbbi speciális katonai egységeket is küldött az országba.

(The Guardian)