Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még a tavalyi bérekért dolgoznak a sofőrök, a BKV nem tárgyal a szakszervezettel

Ez a cikk több mint 4 éves.

Még a tavalyi bérmegállapodás alapján dolgoznak a BKV dolgozói, holott az őket képviselő Egységes Közlekedési Szakszervezet már tavaly novemberben sürgette az új bértárgyalások megkezdését – számolt be az RTL Híradó.

Ahogy arról mi is írtunk, novemberben tárgyalóasztalhoz ültek a felek, ahol a BKV végül nem tett ajánlatot, az érdekvédők viszont ragaszkodnak a 15 százalékos béremeléshez. A szakszervezet már tavaly is 15 százalékot kért, a cég azonban csak 8 százalékot adott (és így is emelt 3 százalékot az eredeti 5 százalékhoz képest a sztrájkkal fenyegető szakszervezet nyomására).

A BKV szakszervezetek már január elsejétől kérnék a béremelést, de még időpontot sem kaptak a bértárgyalásra. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője szerint elfogadhatatlan, hogy a dolgozók úgy kezdtek neki az évnek, hogy nem tudják mennyi pénzért dolgoznak.

Az RTL megkereste a BKV-t, ahonnan az a válasz érkezett, hogy

„a cég vezetése és a Főváros vizsgálja, azokat a lehetőségeket, amelyekkel a szükséges forrásokat biztosítani tudják.”

A Főpolgármesteri Hivatal ezzel szemben azt válaszolta, hogy

„a Főváros vezetése várja a szakszervezetekkel folytatott egyeztetés eredményét.”

Ezt követően az RTL újbóli megkeresésére már nem válaszolt a BKV.

A Miniszterelnökség azt írta, azt várják a főpolgármestertől, hogy biztosítsa a közösségi közlekedés zavartalan működését Budapesten.

A dolgozói érdekképviselet régóta kongatja a vészharangot: a járművezetők túlterheltek a munkaerőhiány miatt, folyamatos, 10 órás monoton műszakokat visznek, ami nemcsak az ő egészségükre, de az utasok épségére is veszélyt jelenthet. Úgy vélik, a dolgozókat a normál munkaidejükért kellene annyira megfizetni, hogy az alapjövedelmükből is tisztességesen meg tudjanak élni, a határtalan túlmunka ugyanis a legkockázatosabb megoldás a munkaerőhiány problémájára.

A szakszervezetek szerint a béremelést a BKV-nak kell kigazdálkodnia, az, hogy erre honnan szerez pénzt, nem az ő dolguk. Azt is kijelentették, egyelőre nem akarnak sztrájkkal fenyegetőzni, mert nem az a céljuk, hogy megbénítsák a közlekedést, de ha még csak nem is tárgyalnak a követeléseikről, nem lesz más lehetőségük.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton