Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A világ leggazdagabb 500 embere összesen 1,2 billió dollárral növelte idén vagyonát

Ez a cikk több mint 4 éves.

A világ ötszáz leggazdagabb embere összesen 1,2 billió dollárral növelte a vagyonát 2019-ben, írja a CommonDreams a Bloomberg friss jelentése nyomán. A lap arra hívja fel a figyelmet: hasonló vagyoni egyenlőtlenségre az 1920-as évek óta nem volt példa.

Az Egyesült Államokban a leggazdagabb 0,1 százalék – nyolc ember a legvagyonosabb tízből innen származik –  nagyobb szeletet birtokol a javakból, mint bármikor 1929 óta.

A listára felkerülő, összesen 172 amerikai vagyona 500 milliárdra rúg, ebből a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg 27,3 milliárdot birtokol, a Microsoft volt vezetője, Bill Gates pedig 22,7 milliárdot. Az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos mintegy 9 milliárd dollárnyit vesztített vagyonából idén (mivel elvált a feleségétől, MacKenzie Bezostól) de a Bloomberg számításai szerint még így is ő lesz a világ leggazdagabb embere 2019 végére, 116 milliárdos vagyonnal.

Az Amazonnak egyébként mindeddig elég kevés adót kellett befizetnie például Angliában vagy az Egyesült Államokban is: hiába tett szert Bezos világvállalata a dolgozók extrém kizsákmányolása és a csomagolóegységek folyamatos mozgatása révén brutális, 11,2 milliárd dollárnyi nyereségre, a 2018-as adóévben ebből az USA-ban egy centet sem kellett befizetnie a szövetségi adóhivatalnak különböző, a cégóriásra szabott „adókedvezmények” révén.

A legfiatalabb milliárdos idén egyébként a 22 éves Kylie Jenner lett, a realityshow-híresség Kardashian-Jenner klán egyik tagja, aki saját kozmetikai cége, a Kylie Cosmetics bevételével (meg persze az alapvetően sem kicsi családi vagyonnal a háta mögött) érte el a címet. Vállalatából az évben egy 51 százalékos részesedést adott el, mintegy 600 millió dolláért.