Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Adventvasárnapi gyertyagyújtást és közös éneklést szerveznek a fogvatartott ikerlányok érdekében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Advent utolsó vasárnapján is közös éneklésre és gyertygyújtásra hívja az Ikerbabák a rács mögött oldal kezelői az embereket, hogy az édesapjuk által immár nyolc hónapja fogvatartott ikerlányokról megemlékezzenek.

Stiller Ibolya lányait 2018 júniusában hozta világra, koraszülöttként, nehéz terhesség után. A 2019-es akciónap nyitóünnepségén, a Néma Tanúk Menetén elhangzott beszédében (amelyet a Mércén is közöltünk) arról mesélt, már várandossága alatt feszültséget tapasztalt a babák édesapjával való viszonyában. A férfi nem költözött hozzá, nem támogatta a mindennapi teendőiben, a születendő gyerekek életét veszélyeztető terhesség gondjaiban sem osztozott vele.

„Ahhoz, hogy apaként együtt lakjon születendő gyermekeivel, nekem el kellett adnom budapesti lakásomat és egy közeli településen számára is megfelelő méretű házat vennem. Csak a több hónapos kórházi tartózkodásból hazajőve, augusztus végén költöztünk össze.”

Miután összeköltöztek, nyilvánvalóvá vált, hogy Ibolyát a két kisbabáján keresztül akarja zsarolni a férfi. Miután a nő visszaköltözött édesanyjához, az apjuk játszótereken, kávézókban, utcán találkozott a gyerekekkel, nem egy alkalom ért úgy véget, hogy rendőrt kellett hívni, mert a férfi nem engedte haza őket.

„Egyik játszótéri találkozásunk alkalmával, amikor én türelmesen leültem egy padra olvasni, hadd foglalkozzék ő a gyerekekkel, befordult a sarkon, és egy ház mögött már várakozó autóba ülve elhajtott az akkor nem egész kilenc hónapos ikreimmel.”

Ekkor kezdődött Ibolya pokoljárása, amelyben nem támaszkodhat a hatóságokra, azok ugyanis mossák kezüket.

Ezért hívják őt támogató szervezők idén decemberben immár harmadik alkalommal a történetét ismerőket, hogy gyűljenek össze az ikerlányok fogvatartásának helyszínén, hogy közös gyertyagyújtással és énekléssel emlékezzenek rájuk. Az esemény itt található, a találkozó vasárnap 18:45-kor, a Blaha Lujza téri szökőkútnál lesz.