Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Indiában betiltották a négy főnél nagyobb csoportok gyülekezését, mégis ezrek tüntetnek az állampolgársági törvény ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az állampolgársági törvény miatt egyre gyakoribb tüntetések ellehetetlenítésére hoztak törvényt Indiában csütörtökön: a jogszabály szerint az emberek nem találkozhatnak négy fősnél nagyobb csoportokban. A demonstrációknak eddig minimum hat áldozata van, közülök két ember halálát golyó okozta, több ezreket pedig letartóztattak.

Az országot jelenleg vezető hindu nacionalista párt, a BJP (Bharatija Dzsanata Párt) által elfogadott új állampolgársági törvény (Citizenship Amendment Act- CAA) alapján a környező, többségi muszlim lakossággal rendelkező országokból, mint Bangladesh, Pakisztán és Afganisztán, gyorsított eljárásban kaphatnak indiai állampolgárságot azok, akik „üldözött vallási kisebbségnek” minősülnek.

Az új törvényt többen egyszerűen csak muszlim-ellenesnek titulálták, hiszen az olyan államok, mint a vallásilag rendkívül vegyes, az ország északkeleti részén található Asszám, politikai és hitbéli diverzitásuk felszámolását látják benne.

India muszlim lakosai attól tartanak: az új intézkedés folyományaként a jövőben elveszíthetik állampolgárságukat, ha nem rendelkeznek a megfelelő dokumentumokkal; a törvény kritizálók emellett azzal is érvelnek, hogy az állampolgárság valláshoz kötése szembemegy az ország alkotmányával.

A tiltás ellenére is tízezrek vonultak tegnap országszerte utcákra, két ember életét vesztette Mangaluru városában, amikor a rendőrség tüzet nyitott a demonstrálókra. Beszámolók szerint a tömeg éppen egy rendőrörsöt akart felgyújtani. Egy rendőrségi megbízott azt nyilatkozta a BBC-nek: a városban kijárási tilalom van érvényben, az internetszolgáltatást is felfüggesztették 48 órára.

Mumbai-ban, az indiai (bollywood-i) filmgyártás fővárosában is rengetegen gyűltek össze:

A politikusok és különböző civilszervezetek képviselői arra bíztatják az indiaiakat: ne hagyjanak fel a tüntetéssel, ám próbáljanak meg békések maradni.

(BBC / DW )

Címlapkép: Kép: Twitter