Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fekete koporsót vitt Áder erkélye alá a Párbeszéd, hogy rábírják, küldje vissza a tb-törvényt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Emberéleteket követelhet az Áder János aláírására váró új társadalombiztosítási szabályozás a Párbeszéd szerint – ezt az üzenetet szimbolizálta az a fekete koporsó, amelyet a párt aktivistái és országgyűlési képviselője, Tordai Bence vitt hétfőn délelőtt a köztársasági elnöki rezidencia elé.

A Párbeszéd aktivistái koporsóval tiltakoznak a tb-törvény ellen Áder János rezidenciája előtt 2019. december 16-án. Fotó: Mérce

Az akcióval egybekötött sajtótájékoztatón Tordai elmondta: elképesztő, embertelen a tb-törvény módosítása, mivel több mint egymillió ember, azaz minden kilencedik magyar eleshet az egészségügyi szolgáltatásoktól, csak ha előre készpénzben fizet.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Országgyűlés szerdán, fogadta el azt a törvénymódosítást, amely a társadalom legszegényebbjeinek orvosi ellátását nehezítené meg, amennyiben Áder János szignója is rákerül. A korábbi szabályozás szerint azok, akik után munkahelyük vagy az állam nem fizet TB-járulékot, havi 7500 – jövő júliustól 7710 – forintért megválthatják azt, és amennyiben három hónapon túli tartozásuk van, akkor is ellátják őket az egészségügyi intézményekben, majd az adóhatóság behajtja a hátralékot.Az új törvény szerint azonban aki három hónapon túl nem fizeti a járulékot, mert mondjuk munkanélküli, egyetem után még nem talált munkát vagy háztartásbeli, annak egyszerűen törölnék a TAJ-számát, és kiesik az ellátásból (sürgősségi beavatkozások kivételével).

A politikus elmondta: jelenleg is van 300 ezer ember, aki saját maga fizeti a társadalombiztosítását, van 500 ezer „piros lámpás”, aki most is késedelemben van annak befizetésével, és van 400 ezer olyan, aki soha nem vette igénybe az egészségügyi szolgáltatásait, valamint vannak olyanok,  akik lakcím hiányában nem jogosultak – és itt nemcsak hajléktalan emberekre kell gondolni, hanem albérletben lakókra is.

A Párbeszéd aktivistái koporsóval tiltakoznak a tb-törvény ellen Áder János rezidenciája előtt 2019. december 16-án. Fotó: Mérce

Utóbbiaknak valószínűleg esélyük sem lesz befizetni a szükséges összeget aminek folytán sokan tartós egészségkárosodás fognak szenvedni vagy belehalhatnak a megfelelő ellátás hiányába.

Tordai szerint a Fidesz törvény nem más, mint a nemzeti kockázatközösség felmondása, amely alapesetben azt jelentné, hogy minden magyar felelős minden magyarért.

„Ennek a felszámolására készül a Fidesz. Nemcsak a szolidaritást fontosnak tartó baloldalnak, hanem mindenkinek elleneznie kell ezt a törvényt, aki hisz abban, hogy összetartozunk. A módosítás szembeállítja egymással az egészségest és beteget, gazdagot és szegényt. „

– hangsúlyozta Tordai.

Újságírói kérdésre válaszolva az országgyűlési képviselő elmondta, a Párbeszéd úgy gondolja, hogy amennyiben az orvosi kamara, a szakszervezetek és az ellenzéki pártok egyaránt elutasítják a törvénymódosítást, van esély, hogy az ellenállás Ádert meggondolásra készteti. Hozzátette, ha van olyan humánus módosító javaslat, amely elfogadható szabályozást eredményez, annak a Párbeszéd nem lesz kerékkötője.

A törvény visszaküldésére az Országgyűlésnek már, Kincses Gyula, az orvosi kamara új elnöke és a szakszervezetek is megkérték Áder Jánost.